02 apr. 2020 | 09:30

Explicația celor 21 milioane de numere de telefon dispărute în China

ACTUALITATE
Explicația celor 21 milioane de numere de telefon dispărute în China

Adevăr: numărul exact de decese cauzate de epidemie nu poate fi știut cu precizie de 100%. Rezultat: fake news cu diverse cifre și conspirații plimbate pe internet. Cel mai nou „produs” de tipul acesta are legătură cu dispariția a 21 de milioane de abonați în China. Cifra e mare, e oficială și de-aici a dat naștere unei exploatări previzibile.

E posibil să mai vezi numărul celor 21 de milioane de numere de telefon dispărute din China în timpul epidemiei. Subiectul e dat mai departe fie cu „numere de telefon”, fie cu „abonați”. Cifrele au fost raportate de trei operatori din China și, da, sunt oficiale. Dar nu sunt o dovadă incontenstabilă că cifrele deceselor sunt ascunse.

Povestea celor 21 de milioane de oameni „dispăruți” în China, în timpul epidemiei, a pornit din 23 martie. Atunci, Bloomberg a informat că China Mobile a văzut cea mai mare scădere: 8 milioane de abonați. China Unicom Hong Kong a raportat 7,8 milioane, iar China Telecom 5,6 milioane. Per total, 21,4 milioane de abonați.

Această cifră a dus rapid la următoarea concluzie de altfel pripită: China ascunde numărul real al deceselor.

Operatorii din China au pierdut 21 de milioane de abonați. Unde s-au dus?

Ce s-a întors împotriva Chinei acum e accentul puternic pe digitalizare bazată pe telefonul mobil. Mediafax, care a scos în evidență că țara ar fi acuzată de ascunderea adevărului, plusează cu detaliul că în această țară nu poți face niciun pas fără telefon. Într-adevăr. Poți plăti cu el, ai documente pe el și e dispozitivul care te ține în contact cu alții. Telefonul a fost folosit intens și în timpul epidemiei.

Doar că, în acest context, numărul de abonați nu reflectă neapărat situația. După cum notează Associated Press, corelația între numărul deceselor și scăderea numărului de abonați e o prostie, pe scurt. Operatorii din China pun scăderea pe seama utilizatorilor care au avut mai multe numere și au renunțat la unul dintre ele.

O altă explicație e închiderea a numeroase zone și, implicit, plecarea unor muncitori sezonieri din China spre țările lor.

AP dă și alte cifre pentru această scădere: China Mobile – 7,25 milioane de abonați, China Unicom – 7,8 milioane și China Telecom – 5,6 milioane (doar în februarie). Pierderea raportată de primii doi operatori e pentru ianuarie și februarie. Per total: 20,65 milioane de numere.

„[Scăderea] e cauzată, în principal, de reducerea activităților de business și sociale ca urmare a epidemiei COVID-19. Mulți clienți din China au mai multe cartele SIM și e comun să utilizeze cartela SIM secundară pentru activitățile menționate.”
Reprezentant China Mobile pentru AP

Câte miliarde de utilizatori are țara „dependentă” de telefon?

Pentru o țară ca România, dispariția a 21 de milioane de numere de telefon poate părea imens și chiar incredibil. Doar că pentru China nu e chiar așa.

La final de 2019, China avea: 1.433.783.686 cetățeni. În noiembrie 2019 avea: 1.600.957.000 abonați. Asta înseamnă peste 165 de milioane de abonați în plus față de numărul tuturor cetățenilor.

O diferență similară găsești și în România. La jumătatea lui 2019, ANCOM a raportat că sunt 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă (în scădere cu 1,6%). Dintre aceștia, 9,7 milioane erau persoane fizice pe bază de abonament, 3 milioane erau persoane juridice pe bază de abonament şi 9,5 milioane utilizatori pe bază de cartele preplătite active.

Și încă o cifră pe care o iei cum vrei. În decembrie 2019, China a pierdut 3,73 milioane de abonați.

De ce are tracțiune subiectul acum, dacă a fost dat încă din 23 martie?

Oficial, China a raportat peste 3.300 de decese la aproximativ 81.500 de cazuri. Mai ai nevoie de câteva cifre ca să înțelegi de ce subiectul a explodat acum: Franța are peste 4.000 de decese la aproape 57.000 de cazuri.

A și apărut un subiect secundar care a alimentat conspirația cu numerele de telefon. Pe 27 martie, Bloomberg a raportat că sunt cozi în Wuhan la care stau oameni care ar trebui să ridice urnele cu cenușa celor decedați. Sunt raportate și cifre mai mari decât numărul oficial de decese. Oficial, în Wuhan, au fost consemnate peste 2.500 de decese.

Republic World a corelat cele două momente și a găsit că pe Google Trends căutările au crescut foarte mult fix pe 27 martie.

Practic, neîncrederea în autoritățile chineze a generat și alte conspirații, cum e cea cu numerele de telefon dispărute. Acum, aceasta e plimbată dintr-o parte în alta și peste tot se lasă impresia că, iată, adevărul ar putea fi acesta. Și nu e.

Dar, stai, China e comunistă. Chiar să avem încredere în ea?

La întrebarea de mai sus răspunsul e cât se poate de simplu și scurt: nu. Nu poți avea niciodată încredere într-un regim totalitar extrem de determinat să-și mențină imaginea bună la care lucrează pe toate căile. China pompează enorm de multe resurse în mecanismele de propagandă și control al populației și informației. Ba mai mult, China și Rusia exploatează pandemia ca să-și împingă mesajul în fața altora.

Am spus-o și eu din 2017: ce face China cu tehnologia e să reușească un vis vechi al comunismului. La acel moment, Wall Street Journal a descris demersurile drept o dictatură a megadatelor, unde totul poate fi supravegheat și ținut sub control. Mai mult, Xi Jinping, preşedintele Chinei, a ajuns să aibă mai multă putere decât predecesorii săi și, implicit, să-și dorească să consolideze autoritatea din stat.

Inteligența artificială și metadatele pot fi soluția pe care comunismul o căuta pentru a conduce totul și să nu aibă dușmani – interni sau externi.

Concluzia e că nu tot ce transmite oficial China e și 100% adevărat. În egală măsură, conspirațiile de tipul acesta sunt, în marea lor majoritate, 100% false. Tot ce-am înșirat în acest articol are ca rost doar să nu iei de bună minciuna cu: dispariția a 21 de milioane de abonați înseamnă 21 de milioane de decese. Urmează o lună sau chiar mai multe cu o gălăgie informațională incredibilă. Fă un efort să iei informația care ți-e utilă.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele