22 mart. 2020 | 09:54

Teoria lui Darwin de acum peste 140 de ani a fost, în sfârșit, confirmată

ACTUALITATE
Teoria lui Darwin de acum peste 140 de ani a fost, în sfârșit, confirmată
Janko Ferlič / Unsplash

Charles Darwin a propus o serie de teorii despre evoluție, însă nu toate au fost confirmate, de-a lungul timpului, chiar și după 140 de ani de la moartea sa.

Acum o cercetătoare din cadrul University of Cambridge a reușit să confirme ceea ce Darwin n-a reușit în timpul vieții, cu ajutorul unei tehnologii moderne. Teoria despre care vorbim se referă la faptul că o specie care aparține unui gen mai larg ar trebui să includă și mai multe subspecii.

Ca să înțelegi mai bine, trebuie să înțelegi diferența dintre gen, specii și subspecii. Genul este un grup de animale cu caracteristici similare, iar acesta include mai multe specii. Să luăm exemplul urșilor: cei mai mulți fac parte din genul Ursus. Mai departe, o specie este un grup de animale similare care se pot reproduce între ele: ursul brun este o specie a genului Ursus. În continuare, o subspecie prezintă unele caracteristici morfologice (minore) diferite de cele tipice pentru specia din care fac parte, dar nu justifică încadrarea lor ca specie de sine stătătoare.

În timpul vieții, Charles Darwin a prezis că speciile dintr-un gen mai mare ar trebui să includă, de asemenea, mai multe subspecii. Însă nu a explicat niciodată de ce. Acum, o cercetătoare a folosit modelarea datelor, tehnologia la care Darwin nu avea acces în trecut. În esență, este un proces care organizează elemente de date și standardizează modul în care acestea se raportează între ele.

Teoria lui Charles Darwin, confirmată la 140 de ani de la moartea sa

La prima vedere, teoria ar putea părea destul de logică. Totuși, ipoteza a fost indentificată ca fiin posibilă cu doar câțiva ani în urmă și doar în cazul păsărilor. Acum, cercetătoarea de la Cambridge a confirmat că se aplică și în cazul mamiferelor.

Partea și mai interesantă e că cercetătoarea nu doar a confirmat teoria lui Charles Darwin, ci a și extins descopririle. Potrivit acesteia, cu cât cu cât există mai mult specii într-un gen, cu atât mai multe subspecii există în genul respectiv. De asemenea, relația dintre specii și subspecii este influențată și de mediul în care trăiește animalul.