Cetățenii care vor primi bani în conturi direct de la stat. În ce țară se întâmplă acest lucru

Cetățenii care vor primi bani în conturi direct de la stat. În ce țară se întâmplă acest lucru

Pandemia de coronavirus a forțat multe Guverne să intervină și să ofere stimulante financiare. Sunt ajutate companiile care caută revenirea economică, dar și cetățenii.

În România, Guvernul a promis credite garantate de stat în proporție de până la 90% pentru companiile afectate de pandemie. E vorba de programul IMM Invest, destinat întreprinderilor, dar a venit și cu măsuri pentru angajații trimiși în șomaj tehnic.

Sunt măsuri luate în linie cu ce se întâmplă la nivel mondial, acolo unde pandemia a lovit puternic. Danemarca e una dintre țările care se uită după revenirea economică și caută să-și ajute cetățenii. Autoritățile de acolo au venit cu un set de măsuri destinate stimulării economiei, inclusiv acordarea de bani gheaţă populaţiei şi un fond de sprijinire a companiilor cu probleme.

Danemarca, țara unde cetățenii primesc bani de la stat direct în conturi

S-ar putea spune, însă, că autoritățile daneze dau cu o mână și iau cu cealaltă. Asta pentru că, în paralel cu stimulentele financiare, vor fi tăiate anumite ajutoare sociale. Chiar și așa, grație noului pachet aprobat și a altor măsuri luate în ultimele trei luni, peste 300 miliarde de coroane au fost injectate în economie prin pachete de ajutoare care includ scutiri de la plata taxelor şi a plăţii Taxei pe Valoarea Adăugată precum şi ajutoare directe.

„Am decis o dată responsabilă la care vor fi eliminate pachetele de ajutoare temporare şi în acelaşi timp oferim o injecţie semnificativă în economia daneză”, a declarat Nicolai Wammen, ministrul de Finanţe din Danemarca. Cetățenii vor primi, așadar, bani cash.

Sumele care vor ajunge la populaţie vor fi finanșate din alocaţia de vacanţă, care a fost îngheţată pe fondul revizuirii sistemului de plată a vacanţelor, şi care iniţial urma să fie plătită sub forma unei pensii suplimentară în momentul în care oamenii ies la pensie. Banii pentru trei din cele cinci săptămâni de vacanţă, la care danezii au dreptul, vor fi plătiţi până în luna octombrie, ceea ce reprezintă o sumă de aproximativ 60 de miliarde de coroane daneze (9,06 miliarde dolari).

Acordul, convenit de guvern cu o majoritate în Parlament, include şi o plată unică separată de 1.000 de coroane către cetăţeni în contul beneficiilor sociale şi un fond de 10 miliarde coroane pentru a sprijini companiile care se confruntă cu dificultăţi.

Citește și: