06 dec. 2020 | 17:55

Cel mai sigur sistem de operare nu este Windows sau macOS: de ce este perfect pentru școala online

ACTUALITATE
Cel mai sigur sistem de operare nu este Windows sau macOS: de ce este perfect pentru școala online

În cursa pentru cel mai sigur sistem de operare, Windows și macOS se pare că sunt departe de a face performanță. Mai ales dacă îți trebuie un sistem pentru școală online, ar fi bine să optezi pentru ChromeOS.

În jurul ChromeOS, s-a format în ultimii ani o reputație de a fi imun la viruși. Google insistă foarte mult pe securitatea propriului sistem de operare pe care îl găsești preinstalat pe Chromebook-uri și se pare că laudele sunt justificate. O mare parte din meritul platformei ține de modul în care rulează aplicații și, mai ales, cum izolează bucăți de cod malițioase, în cazul în care îți ajung pe sistem.

Ca referință, un virus este o aplicație malițioasă care, în momentul în care este rulată, îți generează diverse probleme. În unele cazuri, îți poate strica fișiere, precum poze, filme sau documente. Alteori, îți încetinește PC-ul până îl face imposibil de utilizat. În tot acest timp, el caută să se multiplice pe alte sisteme dintr-o rețea locală, pe stickuri USB sau hard disk-uri externe.

În mod tradițional creatorii de viruși vizează sisteme de operare populare, precum Windows. acesta este primul motiv pentru care ar fi bine să te orientezi către un Chromebook, mai ales dacă majoritatea activității tale online se desfășoară online, ca în cazul elevilor care fac școala de la distanță.

Dincolo de asta, Chrome OS se actualizează constant, într-un timp, iar actualizările vin direct de la Google. Pentru că ai în permanență ultima versiune, fiecare vulnerabilitate sau găură de securitate este acoperită la scurt timp după este aflată.

Ca un detaliu suplimentar, la fiecare pornire a sistemului, Chrome OS verifică autenticitatea fișierelor care formează sistemul de operare. Dacă identifică vreun fișier corupt, acela este imediat reparat, înlocuit, fără vreo intervenție din partea utilizatorului.

Cel mai mare avantaj ține însă de un mecanism intitulat sandboxing, prin care toate programele rulează independent, izola de restul sistemului de operare. Astfel, dacă rulezi un program virusat sau o aplicație de Android malițioasă, impactul aceleia asupra computerului va reveni la zero când ai ieșit din programul buclucaș. În mare parte, cel puțin momentan, ești în siguranță pe un Chromebook cu Chrome OS.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele