15 sept. 2020 | 16:29

Cel mai pesimist scenariu: de ce ar putea deveni virusul de acum unul sezonier

ACTUALITATE
Cel mai pesimist scenariu: de ce ar putea deveni virusul de acum unul sezonier

Din cauza răcelilor care vin odată cu lunile mai reci ale anului, suntem prea familiarizați cu tiparele sezoniere ale unor virusuri respiratorii.

Astfel, conform Frontiers in Public Health, se sugerează că COVID-19, boala cauzată de virusul SARS-CoV-2, va urma probabil exemplul celorlalte virusuri și va deveni sezonier, în țările cu climă temperată, dar numai atunci când se va atinge un anumit nivel de imunizare. Până atunci, virusul va continua să circule de-a lungul anotimpurilor.

Aceste concluzii evidențiază importanța absolută a măsurilor de sănătate publică necesare chiar acum pentru controlul virusului.

Autorul principal al studiului, Dr. Hassan Zaraket, de la Universitatea Americană din Beirut, Liban, avertizează că „COVID-19 este aici pentru a rămâne și va continua să producă focare pe tot parcursul anului, până când se va obține imunizarea oamenilor.

Prin urmare, oamenii trebuie să învețe să trăiască cu el și să continue să practice cele mai bune măsuri de prevenire, inclusiv purtarea măștilor, distanțarea fizică, igiena mâinilor și evitarea adunărilor”.

De asemenea, autorul colaborator, Dr. Hadi Yassine, de la Universitatea Qatar din Doha, afirmă că ar putea exista multiple valuri de COVID-19 înainte ca imunizarea efectivă să fie atinsă. Știm că multe virusuri respiratorii urmează tipare sezoniere, în special în regiunile temperate.

De exemplu, gripa și mai multe tipuri de coronavirusuri care provoacă răceală obișnuită sunt cunoscute ca vârf în timpul iernii în regiunile temperate, dar circulă pe tot parcursul anului în regiunile tropicale.

Autorii au analizat aceste virusuri sezoniere, examinând factorii virali și gazda care le controlează sezonalitatea, precum și cele mai recente cunoștințe privind stabilitatea și transmiterea SARS-CoV-2.

Când va deveni Covid-19 doar un virus sezonier

Cercetătorii explică faptul că supraviețuirea virusului în aer și pe suprafețe, susceptibilitatea oamenilor la infecții și comportamentele umane, cum ar fi aglomerarea în spații publice interioare diferă de-a lungul anotimpurilor datorită schimbărilor de temperatură și umiditate.

Acești factori influențează așadar transmiterea virusurilor respiratorii în diferite perioade ale anului.

Cu toate acestea, în comparație cu alte virusuri respiratorii, cum ar fi gripa, COVID-19 are o rată mai mare de transmitere, cel puțin parțial din cauza circulației într-o populație naiv imunologică.

Aceasta înseamnă că, spre deosebire de gripă și alte virusuri respiratorii, factorii care guvernează sezonalitatea virusurilor nu pot opri încă răspândirea COVID-19 în lunile de vară. Dar, odată ce imunizarea este atinsă prin infecții naturale și vaccinări, răspândirea ar trebui să scadă substanțial, făcând virusul mai susceptibil la factorii sezonieri.

O astfel de sezonalitate a fost raportată pentru alte coronavirusuri, inclusiv pentru cele care au apărut mai recent, cum ar fi NL63 și HKU1, care urmează același tipar de circulație ca gripa.

„Acesta rămâne un virus nou și, în ciuda corpului științific în creștere rapidă, există încă lucruri necunoscute. Dacă predicțiile noastre sunt adevărate sau nu rămâne de văzut în viitor. Dar credem că este foarte probabil, având în vedere ceea ce știm până acum, că virusul va deveni, în cele din urmă, sezonier, la fel ca alte coronavirusuri”, adaugă Dr. Zaraket.

De asemenea, Dr. Yassine afirmă că „cea mai mare rată globală de infecție COVID-19 pe cap de locuitor a fost înregistrată în statele din Golf, indiferent de sezon Chiar dacă acest lucru este atribuit în mare măsură răspândirii rapide a virusului în comunitățile închise, afirmă încă o dată că măsurile de control riguroase pentru a limita răspândirea virusului sunt necesare, până când se obține imunizarea colectivă”.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele