Cel mai performant computer din lume ne recomandă cum să ne ferim de virus
Oamenii de știință pun accentul pe răspândirea din ce în ce mai mare al noului coronavirus pe cale aeriană. Astfel, unde în altă parte, decât în Japonia, cel mai puternic supercomputer ne dă sfaturi pentru oprirea acestui lucru.
Simulările de pe acest computer ne îndeamnă să deschidem ferestrele în mijloacele de transport în comun și să se limiteze numărul de pasageri, spre exemplu. Aceste măsuri pot duce la diminuarea riscului de infectare cu virusul.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat săptămâna aceasta că există dovezi că virusul se răspândește prin aer, însă că nu este nimic cert.
Recomandările lui Fugaku
Fugaku, cel mai rapid computer din lume, a realizat mai multe scenarii în ceea ce privește răspândirea particulelor prin aer și a ajuns la concluzia că oamenii trebuie să păstreze o distanță cât mai mare între ei în spațiile publice închise, ventilația trebuie să fie constantă și, desigur, purtarea obligatorie a măștii.
Pentru spitale, simularea a sugerat că soluția optimă ar fi perdelele de la podea la tavan, care să cuprindă complet pacienții potențial infectați.
„În Japonia, comitetul pentru contramăsuri la COVID-19 a insistat, încă din stadiu incipient, pe strategia 3C”, a spus Shin-ichi Tanabe, profesor la Universitatea Waseda din Tokyo. Acesta s-a referit la campania prin care populaţia este îndemnată să evite spaţiile închise (Closed spaces), spaţiile aglomerate (Crowded places) şi contactul apropiat (Close-contact).
Acest lucru a dat rezultate clare, întrucât Japonia, cu peste 19.000 de cazuri de infectare confirmate şi 977 de decese înregistrate, a reușit să țină pandemia sub control. Un model demn de urmat de către toate țările.
Despre acest computer din Japonia ar trebui să știi că e găzduit în Centrul Riken pentru Știința Calculatoarelor. Acesta folosește procesoare personalizate de Fujitsu cu 48 de nuclee A64FX de tip system-on-a-chip sau SoC. Nu mai puțin de 158.976 de astfel de procesoare lucrează împreună pentru o putere totală de calcul de 415,5 petaflops constant și un vârf de 1 exaflop.