27 iul. 2020 | 17:55

Cel mai ambițios studiu despre ADN ne-ar putea arăta adevăratul traseu al sclaviei

ACTUALITATE
Cel mai ambițios studiu despre ADN ne-ar putea arăta adevăratul traseu al sclaviei

În contextul actual al scandalurilor pe teme rasiale, cercetătorii fac descoperiri cel puțin interesante. Oamenii de știință de la o companie de genetică au publicat cel mai mare studiu ADN  al persoanelor cu strămoși africani în America.

Prin combinarea rapoartelor de origini genetice cu documentația istorică existentă, 23andMe, o companie de biotehnologie din California, și o echipă de istorici au putut să îmbine noi descoperiri despre comerțul cu sclavi transatlantici, relatează The New York Times.

În timpul comerțului cu sclavi, peste 12 milioane de africani au fost duși în America. Noua analiză oferă cercetătorilor o înțelegere mai amplă a istoriei șterse a victimelor, cum ar fi că oamenii au fost răpiți din mai multe regiuni din Africa decât se credea anterior.

De exemplu, studiul genetic, care a fost publicat recent în The American Journal of Human Genetics, a dezvăluit că comerțul cu sclavi a fost mult mai activ în Nigeria decât se credea înainte. Cercetătorii au fost surprinși de nivelul de origini nigeriene detectat în profilurile genetice ale participanților.

Astfel, cercetătorii au combinat analiza genetică cu cunoștințele istorice existente, și au construit o imagine mai bună a perioadei respective.

Când știința își dă mâna cu istoria

Într-un exemplu deosebit de sumbru, studiul a coroborat, de asemenea, un nivel tulburător al violenței sexuale împotriva persoanelor sclave, care a fost stabilit de mult timp de către istorici. S-a constatat că majoritatea contribuțiilor la grupul de gene contemporan al descendenților persoanelor înrobite au fost de la femei subjugate, mai degrabă decât de la bărbați. Acesta este rezultatul unui sistem în care proprietarii de sclavi au folosit agresiunea sexuală pentru a forța femeile să aibă copii care, la rândul lor, au devenit ei înșiși sclavi.

Alondra Nelson, un om de știință de la Institutul pentru Studii Avansate, a declarat pentru NYT că cercetarea confirmă „maltratarea, discriminarea, abuzul sexual și violența care a persistat de generații”. Dar Nelson a susținut, de asemenea, că studiul a avut deficiențe și a declarat că a fost „o oportunitate ratată de a face pasul complet și de a colabora cu istoricii”.

Ea a arătat că genetica ar putea dezvălui noi descoperiri precum prevalența comerțului cu sclavi în Nigeria, dar fără o perspectivă istorică mai robustă, cercetătorii care se bazează prea mult pe genetică ar putea trece cu vederea contextul important, precum modul în care granițele și structurile geopolitice s-au schimbat în timp.