Cel mai absurd motiv pentru care Netflix este dată în judecată
Nu este prima dată când Netflix este dată în judecată, însă e posibil ca de data aceasta să putem vorbi despre unul dintre cele mai ciudate motive.
Conan Doyle Estate Ltd (CDE), companie formată din opt rude ale celebrului autor Sir Arthur Conan Doyle și agentul literarJon Lellenberg, au dat în judecată platforma de streaming pentru un nou titlu care urmează să apară. Este vorba despre Enola Holmes, un film de mister care se bazează pe seria de cărți cu același nume de Nancy Springer, în care acțiunea se concentrează în jurul unui personaj cu totul nou, sora adolescentă a detectivului Sherlock Holmes, din seria de cărți scrisă de Sir Arthur Conan Doyle.
CDE acuză platforma să l-ar fi portetrizat pe Sherlock Holmes în nou său film ca fiind prea sensibil, în total dezacord cu felul în care autorul și-ar fi imaginat, de fapt, personajul.
Detaliile din 10 dintre scrierile lui Conan Doyle sunt deținute de CDE. În consecință, urmașii scriitorului susțin că acele cărți scrise Springer și, prin extensie, adaptarea Netflix, folosesc elemente cheie din aceste povești. Sunt date în judecată atât platforma de streaming, autoarea Nancy Springer, editura Penguin Random House și compania de producție a filmului, pentru daune financiare nespecifiate.
Pe scurt, în cazul în care creatorii filmului vor ca personajul Sherlock Holmesc să-și exprime emoțiile în film, aceștia vor trebui să plătească. Plângerea susține că, în poveștile aflate în domeniul public, Holmes este înfățișat ca un personaj distant și lipsit de emoții.
De ce este Netflix dată în judecată
În 2014, Doyle Estate a pierdut o mare parte din posesiuni când autoritățile au decis că toate poveștile scrise despre detectivul iconic de ficțiune înainte de 1923 urmau să intre în domeniul public. Totuși, a continuat să dețină cele 10 povești originale scrise de Conan Doyle între 1923 și 1927, ceea ce înseamnă că sunt protejate de drepturi de autor. CDE susține că diferența dintre poveștile din domeniul public și cele protejate de drepturi de autor o reprezintă emoțiile arătate de Sherlock Holmes.
Potrivit organizației, autorul l-ar fi portretizat inițial pe Holmes drept o persoană lucidă, fără implicații emoționale. După moartea fiului și fratelui său, autorul și-a dat seama că personajul său ar avea nevoie și de o latură ceva mai umană. Astfel, în poveștile scrise ulterior, Sherlock Holmes devine mai empatic, mai cald, este capabil și să formeze prietenii sau să respecte femeile.
CDE spune că această parte a personalității detectivului este protejată de drepturi de autor și spune că Netflix n-ar avea voie să folosească acest lucru în viitorul film.
Enola Holmesc va apărea în 2020, cu rolul principal interpretat de Millie Bobby Brown, cea mai cunoscută pentru rolul lui Eleven din Stranger Things.