25 sept. 2020 | 09:54

Acest ceas digital imens numără zilele până la dezastrul climatic

ACTUALITATE
Acest ceas digital imens numără zilele până la dezastrul climatic

Nu știu precis dacă arhitecții care s-au gândit să-i ofere ceasului digital din Manhattan rolul de numărătoare inversă, au vrut să exploreze ideea unui cronometru până la moarte, însă lucrurile nu par să fie departe de această abordare.

Numeroase filme construiesc scenarii în această privință, inclusiv celebrul In Time, care îl are în distribuție pe Justin Timberlake, doar că în loc de problemele de clasă socială, ceasul din Manhattan măsoară probleme de natură globală.

Metronomul din Union Square afișează acum timpul rămas înainte de a arde tot carbonul care va împinge planeta peste limita de 1,5 grade Celsius de încălzire.

În acest moment, ceasul afișează cifrele de 7 ani, 98 zile și 23 ore. Aceasta este o estimare, măsurată la ora 15.00, a timpului pe care lumea îl mai are la dispoziție până la instalarea efectelor cumplite ale încălzirii globale.

Ideea nu încearcă să sperie. Ceasul vine ca un imbold

Ceasul Climatic este un ceas digital care numără secundele rămase în bugetul de carbon – cantitatea de gaze cu efect de seră care pot fi emise, cât încă mai avem totuși 67% șanse de a menține lumea sub 1,5 grade Celsius de încălzire.

Acum este amplasat pe partea laterală a clădirii Metronome din Union Square, New York City, un element de artă publică care anterior afișa ora din zi.

“Am simțit că o provocare monumentală ca aceasta are nevoie de ceva la o scară pe măsură – un monument”, afirmă Gan Golan, designer și artist care a colaborat la proiect cu artistul și activistul climatic Andrew Boyd.

“Și am vrut, de asemenea, să fie în public, ceva pe care nu l-ai putea evita din vedere, care să-ți rămână în minte. Am vrut ceva care să aducă atenția publicului asupra climei în fiecare zi, ceva ce nu putem ignora”.

“Avem acest termen limită incredibil la care trebuie să ne gândim”, spune Golan. “Dar vestea bună este că numărul nu este încă zero.

În acest interval de timp este foarte clar faptul că trebuie să luăm măsuri îndrăznețe.

Așadar, ne gândim la acest lucru nu doar ca un termen limită, ci ca o linie de salvare, ca un element care subliniază cu adevărat oportunitatea pe care o avem de a face schimbările și transformările îndrăznețe care sunt necesare”.

Ceasul Climatic este însoțit de o aplicație și de kituri

Pentru a sugera mai multe detalii și eventuale soluții, artiștii au creat și o aplicație care însoțește întregul demers.

Aplicația conține un alt număr care urmărește procentul actual de energie regenerabilă din lume. Un instrument interactiv arată cum să “aplatizăm curba climatică” și cât de mult influențează dacă investim mai mult acum și să ne mișcăm mai repede.

Pe măsură ce emisiile scad, se poate adăuga mai mult timp la ceas. “Acest lucru nu trebuie să fie static”, spune Golan.

“Aceasta nu este o statuie doar așezată acolo în mediul nostru public. Acesta este un mesaj dinamic și la care sperăm că oamenii răspund, astfel încât să devină un catalizator pentru acțiune.

Sperăm că ceasul servește ca instrument pentru organizații climatice și activiști la care să poată face referire pentru a trage la răspundere guvernele și corporațiile. Cu toții putem arăta spre acest ceas și să spunem: «Iată cât timp ne mai rămâne.» Cu toții trebuie să facem mai mult.”

Pentru a atrage cât mai mult posibil interesul publicului, artiștii au creat și un kit DIY de bricolaj care îți permite să creezi un ceas asemănător cu numărătoare inversă.

Echipa a creat unul chiar și pentru Greta Thunberg, la cererea ei, și speră că mai multe ceasuri publice de acest tip vor fi instalate și în alte orașe.