21 mai 2020 | 18:35

Cea mai mare prostie pe care o faci cât lucrezi de acasă: avertismentul specialiștilor

ACTUALITATE
Cea mai mare prostie pe care o faci cât lucrezi de acasă: avertismentul specialiștilor

În plină pandemie de coronavirus, multă lume lucrează de acasă, iar birourile s-au mutat în sufragerie. Totuși, există câteva pericole de care trebuie să ții cont. Specialiștii au niște sfaturi pentru tine.

Multă lume lucrează de acasă în această perioadă, dar asta nu înseamnă că nu ești expus riscurilor pe internet. Poate că te-ai adaptat la asta, poate că-ți lipsesc colegii, dar cu siguranță te bucuri sau te-ai bucurat la un moment că nu mai pierzi timpul în trafic.

Specialiștii Kaspersky susțin, însă, că există niște pericole de care să ții cont. Pe măsură ce practicile de distanțare socială devin tot mai comune, există posibilitatea ca viața privată și cea profesională să devină una și aceeași. Așa s-a ajuns la concluzia că jumătate dintre angajații chestionați în cadrul unui studiu au declarat că urmăresc conținut pentru adulți pe aceleași dispozitive pe care le folosesc pentru a lucra de acasă.

Iar asta s-ar putea dovedi, de fapt, cea mai mare prostie.

Ce nu trebuie să faci când lucrezi de acasă

Studiul Kaspersky arată că jumătate (51%) dintre cei care lucrează de acasă și care au început să urmărească mai mult conținut pentru adulți, recunosc că au făcut acest lucru pe aceleași dispozitive pe care le folosesc în scopuri legate de muncă.

E, într-adevăr, de o „nouă normalitate”, dar există niște pericole. Aproape o treime (31%) dintre angajați au declarat că își petrec mai mult timp lucrând, decât o făceau înainte. Cu toate acestea, 46% au declarat că acordă mai mult timp activităților personale.

Este posibil ca această schimbare să fi avut loc deoarece angajații nu mai trebuie să facă naveta sau să călătorească la fel de mult cum o făceau înainte de pandemie. De asemenea, raportul a relevat că a devenit mai greu pentru angajați să separe activitatea profesională de cea personală, mai ales când vine vorba de IT.

O concluzie îngrijorătoare pentru companii, este aceea că 51% dintre angajați recunosc că au început să urmărească mai mult conținut pentru adulți de când lucrează de acasă și spun că au făcut acest lucru chiar de pe dispozitivele pe care le folosesc pentru muncă.

Pericolele sunt, însă, multe. Acest lucru poate conduce la infecții cu malware, dacă angajații nu acordă atenție resurselor și site-urilor web pe care le vizitează. Angajații își formează, de asemenea, un obicei din a-și folosi serviciile personale în scop de lucru – creșterea riscurilor potențiale de shadow IT, inclusiv dezvăluirea informațiilor personale.

De exemplu, 42% dintre angajați folosesc conturi de e-mail personale pentru probleme legate de muncă și 49% recunosc că utilizarea acestora a crescut de când lucrează de acasă. Mai mult decât atât, 38% folosesc aplicații de mesagerie care nu au fost aprobate de către departamentele IT iar 60% dintre ei o fac mai des în noile circumstanțe ale muncii.

Ce ar trebui să facă angajatorii

Specialiștii Kaspersky vin cu câteva sfaturi pentru ca firmele să-și păstreze angajații și datele în siguranță.

  • Planificați o instruire de bază pentru angajați în ceea ce privește securitatea cibernetică. Acest lucru poate fi realizat online și acoperă atât practicile de bază, cum ar fi gestionarea contului și a parolei, securitatea e-mailului, cât și securitatea endpoint.
  • Asigurați-vă că dispozitivele, software-ul, aplicațiile și serviciile sunt actualizate cu cele mai recente update-uri
  • Utilizați o soluție de securitate fiabilă, .Orice soluție utilizată ar trebui să includă protecție împotriva amenințărilor web și e-mail phishing.