Cea mai mare cameră din lume face poze la 3.200 megapixeli, dar scopul ei e mai important de atât
Cercetătorii de la Stanford au făcut fotografii de 3.200 de megapixeli, cele mai mari din toate timpurile, folosind senzori care vor face parte din cea mai mare cameră digitală din lume.
Odată cu acest demers poți vedea și cât de departe a ajuns imagistica digitală. Camera va fi instalată în telescopul Legacy Survey of Space and Time (LSST) din Chile, care va studia energia întunecată, materia neagră și va crea „cel mai mare film astronomic din toate timpurile”.
Ce descoperiri se vor face cu cea mai mare camera digitală din lume?
Fotografiile sunt atât de mari, de fapt, încât ar fi nevoie, spre comparație, de 378 de ecrane TV de înaltă definiție 4K pentru a afișa una dintre ele la dimensiune completă. Se pot observa, de asemenea, obiecte mici pe care alte camere nu le pot captura.
Rezoluția este atât de mare, încât ai putea vedea o minge de golf de la 15 mile distanță, iar senzorii pot observa obiecte de 100 de milioane de ori mai neclare, decât vizibile cu ochiul liber.
Această performanță uluitoare este posibilă prin 189 de senzori, cunoscuți sub numele de dispozitive cuplate la încărcare (CCD), care măsoară fiecare 16 megapixeli. CCD-urile sunt ambalate în unități numite „plute”, care alcătuiesc planul focal al camerei.
Există 21 de astfel de plute, plus patru de specialitate care nu sunt utilizate pentru imagistică. În ansamblu, planul focal conține 3,2 miliarde de pixeli. Fiecare dintre acestea, în valoare de până la 3 milioane de dolari pe bucată, a fost introdusă într-o rețea pentru planul focal pe parcursul a șase luni.
Imaginile de 3.200 megapixeli sunt rezultatul senzorilor care au trecut un prim test important. În timp ce unele faze de miză mai mare ale proiectului sunt în urma lor, echipa are încă o muncă dificilă de făcut în construirea restului camerei. Se așteaptă ca testarea finală să înceapă la mijlocul anului 2021.