Ce vor oamenii să facă cu viața lor digitală în 2020: 40% ar schimba-o cu totul
Cum începutul de an vine cu tot felul de porniri să-ți stabilești un plan, așa e și cu viața digitală. Și la cum se întâmplă viața online, nu-i de mirare că mulți ar vrea să schimbe acest stil de manifestare.
Conform unui studiu Kaspersky, peste 40% dintre utilizatori și-ar schimba stilul de viață digitală în 2020. Majoritatea acestora își propun să reducă timpul pe care îl petrec pe dispozitive. Ceea ce nu-i un plan cu totul nou, dar unul pe care cu greu îl pui în aplicare.
Anul trecut a fost unul dificil pentru datele noastre private. Furturile de parole au crescut cu 60% comparativ cu anul 2018, furturile datelor de autentificare fiind de asemenea în creștere – în special cele pentru site-urile pornografice și cu un conținut pentru adulți au crescut cu peste 100%.
Acest lucru i-a determinat pe mai mult de jumătate dintre utilizatorii de internet (56%) să simtă că, în lumea digitală modernă, este imposibil să ai o viață cu adevărat privată. Totodată, unul din trei utilizatori (32,3%) se simte nesigur în legătură cu modul în care își poate proteja pe deplin confidențialitatea datelor în mediul online.
Cercetarea aceasta a arătat că oamenii vor să aibă standarde mai ridicate în ceea ce privește comportamentul în mediul online, propunându-și, pentru prima dată, obiective precum utilizarea unor parole mai bune și reducerea nivelului de stres cibernetic.
Sunt utilizatori care vor să-și protejeze mai bine datele
Un sfert dintre respondenți au ales ca obiectiv să facă mai des backup și să își curețe desktop-ul periodic. Alți 11,2% vor să șteargă „prietenii” de pe Facebook pe care nu i-au întâlnit niciodată personal. Astfel, tendința pentru 2020 este un stil de viață online mai chibzuit.
Dacă ți-ai propus ceva similar, ar trebui să ai câteva direcții pe care să acționezi. De exemplu, să securizezi toate dispozitivele pe care le utilizezi pentru tranzacții online – servicii bancare, cumpărături, conturi de socializare – prin aplicarea la timp a patch-urilor și a soluțiilor pentru securitatea internetului. Totodată, utilizează o parolă complexă și unică pentru fiecare dintre conturile online.
Nu uita să examinezi cu atenție setările de confidențialitate și securitate și limitează ceea ce poate fi văzut și partajat. Dacă tot ești aici, dezactivează aplicațiile și funcțiile pe care nu le folosești, dar și serviciile de urmărire și de localizare și șterge cookie-urile cu regularitate.
Poți face o vizită și pe site-ul Have I Been Pwned ca să vezi dacă vreunul dintre conturile tale digitale a fost compromis.