Ce trebuie să faci dacă banca refuză să-ți amâne plata ratelor, deși Guvernul îți permite asta
Guvernul a promit că le va permite celor afectați de criza coronavirus să ceară amânarea plății ratelor până la o perioadă de nouă luni. Acum vine și cu precizări legate de acest lucru și-ți spune ce trebuie să faci dacă, spre exemplu, banca te refuză.
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a venit cu ceva detalii legate de modul în care se aplică OUG care le permite românilor să-și amâne plata ratelor la bănci. Se încadrează doar cei care fac dovada că veniturile lor au avut de suferit din cauza crizei de coronavirus.
Dar pot exista situații în care, să zicem, banca refuză să accepte amânarea plății ratelor. Pentru astfel de situații, Guvernul pune la dispoziție un portal pe care pot fi semnalate aceste refuzuri. Iată despre ce e vorba.
Ce faci dacă banca-ți refuză amânarea plății ratelor
Ministrul Finanțelor susține că nu sunt exluse astfel de situații. Așa că pune la dizpoziție un portal unde băncile care refuză nejustificat plata amânării ratelor pot fi pârâte.
„Vom merge în sprijinul clienților. Știu că băncile s-au supărat acum și avem discuții cu ele în continuare, dar trebuie să înțeleagă că este o perioada dificilă și pentru noi, ca Guvern, este foarte important că oamenii să nu aibă această problema. Critică băncilor o înțeleg, este un cost pentru bănci, îl vor suportă, dar trebuie să fim solidari și toți să suportăm o parte din acest cost”, a spus Florin Cîțu la RFI.
Portaul e disponibil pe site-ul Ministerului Finanțelor începând de luni, 6 aprilie.
„Luni lansăm la Ministerul Finanțelor Publice un portal, unde cetățenii români care întâmpina dificultăți în relația cu băncile pot să ne scrie și vom verifică dacă aceste norme sunt aplicate, așa cum le-am făcut noi, de către sistemul bancar”, a mai spus ministrul.
Dacă te confrunți cu probleme financiare în această perioadă, poți cere amânarea plății ratelor până la 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. Se încadreaz firmele și persoanele fizice cărora le-au fost afectate veniturile direct sau indirect de criza medicală. Astfel, scadența ultimei rate incluse în perioada de suspendare la plată este cel mai târziu data de 31 decembrie 2020.
Persoanele fizice care vor să beneficieze de asta trebuie să completeze o declarație pe răspundere proprie conform căreia le-au fost afectate veniturile. În cazul creditelor ipotecare, modificarea clauzelor contractuale la creditele ipotecare se realizează fără încheierea de acte adiţionale.