19 feb. 2020 | 08:16

Ce se întâmplă de Ziua Brâncuși: proiecții de 40.000 de euro și Cumințenia Pământului, uitată într-o cutie

ACTUALITATE
Ce se întâmplă de Ziua Brâncuși: proiecții de 40.000 de euro și Cumințenia Pământului, uitată într-o cutie

Astăzi, 19 februarie, sunt organizate mai multe evenimente pentru a celebra ziua Brâncuși. În cazul în care sperai însă să vezi Cumințenia Pământului, nu se va întâmpla acest lucru, din cauza banilor.

În urmă cu câțiva ani, Cumințenia Pământului de Brâncuși a fost un subiect foarte aprins în presa și online-ul românesc. O campanie menită să aducă în țară lucrarea cu pricina a devenit virală, din motive bune și rele. Partea bună este evidentă. Partea proastă a constat în faptul că o astfel de operațiune ar fi trebuit să fie finanțată de stat, în contextul în care lucrarea urma să ajungă într-un muzeu.

În mod fascinant, Cumințenia Pământului a ajuns în România, dar rămâne ascunsă într-un depozit. Nu va vedea lumina reflectoarelor pentru simplul fapt că nu este asigurată. Respectiva operațiune costă 2000 de euro, conform Digi 24, dar Ministerul Culturii a preferat să facă investiții de 40.000 de euro în proiecția unor holograme 3d.

Miercuri, 19 februarie, Ministerul Culturii organizează la Muzeul Național de Artă al României, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, „tururi ghidate în sala Brâncuși” și ”Tur Ghidat pentru oficialități”, iar la ora 19 va avea loc un spectacol de proiecții holografice și mapping, în curtea Palatului Regal. Celebra lucrare Cumințeania Pământului, pentru care statul român a organizat o strângere de fonduri, nu va putea fi văzută.

Din păcate pentru fanii lui Brâncuși, micuța statuetă din imaginea de mai sus nu va putea fi expusă pentru că Ministerul Culturii a refuzat să plătească asigurarea pentru expunerea lucrării. Această informație a fost confirmată de către Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor de drept ai lucrării. Ca referință, Cumințenia Pământului le aparține Paulei Ionescu și Alinei Șerbănescu, moștenitoarele inginerului Gheorghe Romașcu.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a făcut câteva afirmații pe marginea subiectului, dar avocatul deținătoarelor statuetei le-a clasificat ca minciuni. „Știți foarte bine că obiectul e în proprietate privată și în lipsa acestui acord nu vom putea avea expusă mâine Cumințenia pământului. Orice transport al unui obiect de patrimoniu are niște costuri legate de asigurare, de aceea discuțiile sunt mult mai complicate, se pot ridica la sume amețitoare. Eu am atâtea muzee în subordine și nu pot să vă răspund punctual fiecare cost al unei operațiuni sau al unei mutări de patrimoniu”, a explicat ministrul. ”Suma amețitoare” la care a făcut referire ministrul este de 2000 de euro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele