Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță și când mai pot fi folosite de români

Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță și când mai pot fi folosite de români

Din cauza pandemiei de coronavirus, planurile de vacanță ale multor persoane au fost date peste cap. O situație aparte e cu voucherele de vacanță, care expiră într-o anumită perioadă de timp.

În plină pandemie de coronavirus, turismul a fost lovit puternic. Mulți români și-au anulat vacanțele, alții și le-au amânat, dar nimeni nu știe acum când vor reveni lucrurile la normal. Există români (bugetari și nu numai) care au primit vouchere de vacanță pentru a le folosi anul acesta.

Unele dintre ele urmau să fie folosite în vacanța de Paște, dar acea perioadă pare de pe acum compromisă. Aceste tichete au o valabilitate și, dacă nu-s folosite în termenul prevăzut, ele expiră.

Ministrul Economiei, însă, susține că lucrurile vor sta altfel anul acesta. Valabilitatea voucherelor va fi prelungită, tocmai pentru ca nimeni să nu aibă de suferit.

Când vor mai putea fi folosite voucherele de vacanță

Hotelurile din țară sunt închise la ora actuală, iar vacanța de Paște pare compromisă din toate punctele de vedere. Starea de urgență a fost instituită pe teritoriul României pe 16 martie, iar durata ei e de 30 de zile. Teoretic, așadar, ar putea expira până la Paște, numai că nimeni nu poate spune la acest moment că nu va fi prelungită.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, susține că românii n-ar trebui să se grăbească și să-și anuleze vacanțele, ci doar să le reprogrameze, arată TVR.

„Le-aş recomanda să nu se grăbească, să nu se ducă să îşi retraga banii imediat de la agenţiile de turism pentru că le creează o problemă şi acestor operatori economici. Dacă am o vacanţă în august sau septembrie, în octombrie, nu văd de ce trebuie să te grăbeşti acum, să te duci să ceri banii înapoi”, spune ministrul Economiei.

Cât despre voucherele de vacanță, acestea se pot folosi și după ce expiră, o situație care urmează să fie reglementată la nivel guvernamental.

„Lucrăm la un proiect de Ordonanţă de Urgenţă în aşa fel încât să prelungim valabilitatea voucherelor de vacanţă care expiră în luna mai sau toate care au fost eliberate anul trecut. Le prelungim până la sfârşitul anului acesta, ori pe 12 luni, în aşa fel încât cei care au beneficiat de aceste vouchere de vacanţă să le poată folosi în continuare pentru că este normal ca după trecerea acestei crize să repornim economia, iar turismul trebuie să funcţioneze”
Virgil Popescu, ministrul Economiei

În 2019, majoritatea tichetelor de vacanță au fost folosite pe perioada verii, pe litoral. August și septembrie au fost cele mai aglomerate.

Citește și: