19 nov. 2020 | 11:59

Ce se întâmplă cu deșeurile electronice în România și cum ar trebui aruncate, de fapt?

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu deșeurile electronice în România și cum ar trebui aruncate, de fapt?

În România rata de reciclare a produselor este foarte mică, iar un lucru la care nici măcar nu ne gândim că poate fi reciclat este chiar telefonul nostru stricat, laptopul sau tableta. Asta deși deșeurile electronice însumează o cantitate foarte mare din totalul deșeurilor din România.

Infrastructura de colectare a deșeurilor, lipsită în orașele noastre a căror administrație numai la gunoaie nu se gândesc, poate fi soluția care să ne scape de cifrele înfiorătoare și de reputația de “groapă de gunoi a Europei”.

Din fericire, o fărâmă de conștientizare asupra problemei apare și în România, iar Ecollect, împreună cu ECOTIC au început un proiect în care locuitorii beneficiază de colectare gratuită a deșeurilor electronice.

Astfel, cele două companii, împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia și Garda de Mediu Alba, asigură locuitorilor din județele Alba și Cluj preluarea gratuită de la sediul firmei sau de la domiciliu a deșeurilor electrice și electronice, cum ar fi echipamente IT, electrocasnice, mașini de spălat, frigidere, adică tot ce funcționează cu ajutorul curentului electric sau baterii/acumulatori.

De ce e important să reciclezi echipamentele electronice?

Deșeurile de echipamente electrice și electronice reprezintă fluxul de deșeuri cu cea mai rapidă creștere. Telefoanele se strică rapid, se demodează și mai repede și uite așa, ajungi să ai un sertar acasă plin cu dispozitive vechi pe care nu poți decât să le arunci.

Se estimează că la nivel mondial, în 2030, vom ajunge la 74,7 milioane de tone de DEEE generate (echivalentul a 7390 de Turnuri Eiffel).

Conform studiului “Cuantificarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice generate în România” realizat de ECOTIC în 2019, un român generează anual 8,3 kg de DEEE din care doar 3 kg ajung în fluxul de reciclare, restul sunt aruncate împreună cu gunoiul menajer, predate colectorilor stradali de fier vechi sau aruncate la întâmplare în natură.

Cum funcționează reciclarea?

Cu ajutorul Ecollect vei putea preda deșeurile gratuit, de la sediu sau de la domiciliu, după ce ai sunat sau ai completat formularul online pentru a face o comandă.

Este asigurată întocmirea tuturor documentelor necesare persoanelor juridice în ceea ce privește casarea echipamentelor, precum și dovezile de reciclare.

În schimb, cu ajutorul ECOTIC, sunt derulate campanii de informare a populației privind soluțiile de colectare a deșeurilor electrice și electronice.

“Aceste campanii își propun să implice în special cetățenii, în contextul în care atingerea țintelor de colectare a DEEE este un obiectiv important asumat de România ca membră a Uniunii Europene”, a declarat Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC.