Cea mai mare schimbare pentru toți cei care au cont și card bancar. S-a decis și se întâmplă într-o oră

Cea mai mare schimbare pentru toți cei care au cont și card bancar. S-a decis și se întâmplă într-o oră

Anul acesta a venit și cu o veste bună pentru milioane de români care au nevoie de conturile bancare. Conform unei ordonanțe de urgență, ANAF trebuie să se miște mai repede când vine vorba de deblocarea conturilor.

OUG 5/2020 prevede că popririle pe conturi vor fi ridicate în cel mult o oră de la achitarea datoriilor.

Ce înseamnă asta pentru românii cu cont bancar? Pe scurt, cei cărora ANAF le-a blocat conturile pentru plăți restante nu vor mai fi nevoiți să meargă la bancă pentru a face dovada achitării debitelor. Aceste modificări aduse codului de procedură fiscală, ridicarea popririi se va face electronic și în mod automat,

Ce prevede ordonanța dată de Guvern?

„Cât mai repede înseamnă aproape imediat. Există un algoritm care ordonează conturile în funcţie de sumele din conturi şi apoi se face poprirea în funcţie de suma din conturi şi se opreşte după ce s-a îndestulat, s-a luat toată suma. Apoi, toate conturile sunt eliberate. Mai puţin de câteva ore, se poate face instant, înţeleg că sistemul poate să lucreze aproape instant, deci nu o să existe 24 de ore sau nici măcar o oră. În cel mult 24 o face, şi azi. Modul electronic e să o facem în cel mult o oră. Vor fi notificaţi şi banca, şi angajatorul.”
Florin Cîțu

OUG 5/2020 modifică fix codul de procedură fiscală și regimul popririlor. Scopul Guvernului, după cum a explicat la acel moment Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a fost simplificarea procedurilor de administrare a creanțelor fiscale. Astfel, s-a făcut reglementarea instituirii și ridicării popririi în mod electronic, astfel încît poprirea să fie ridicată la îndestularea sumei poprite iar debitorului să-i fie eliberate conturile cât mai repede.

Până acum, la fiecare cont pe care se instituia poprire, debitorul trebuia să meargă la fiecare bancă cu dovada plății către ANAF. De acum există un algoritm care gestionează plata. Obiectivul acestui sistem este de a efectua ridicarea propririlor, electronic, în cel mult o oră, după plata datoriilor.

Sunt însă incluse și obligații pentru bănci. Vor trebui să transmită electronic informații părților privind suma ce trebuie plătită. Și nu vor avea voie să accepte plăți din conturile debitorului până la efectuarea plății spre ANAF.

Sursa: ZF
Etichete: