Ce înseamnă ”triaj observațional”: măsura implementată la toate terasele deschise, începând de astăzi
Se vehicula de mult timp deschiderea teraselor începând cu data de 1 iunie, dar măsurile impuse pentru acest proces sunt terifiante, atât pentru patroni, cât și pentru clienți. Triajul observațional ar putea deveni o sursă importantă de stres.
Începând de astăzi, 1 iunie 2020, poți să ieși la terasă cu prietenii, cu condiția să fii supus unui proces intitulat triaj observațional. Această noțiune anunțată cu scurt timp înainte de reluarea efectivă a activităților în aer liber s-ar putea să dea naștere la unele conflicte. Particularitățile de fond ale măsurii au fost detaliate pentru Mediafax de avocata Ana-Maria Udriște.
Ideea de bază este simplă, triajul observațional va fi realizat de către un ospătar sau altă persoană din personalul care operează terasa. Dacă respectivul sesizează prezența unor semne sau simptome respiratorii, riști să fii trimis acasă. Asta înseamnă că ar fi bine să nu tușești în public, că s-ar putea isca un scandal.
Există o distincție importantă între triajul epidemiologic care ar trebui să se realizeze la intrarea în supermarketuri sau alte spații închise și triajul observațional. „Triajul epidemiologic se realizează la intrarea într-o incintă, adică o clădire, spaţiu închis, şi presupune atât măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3°C), cât şi observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată)”, a explicat Ana-Maria Udrişte, avocat şi fondator Avocatoo.
„Pentru realizarea acestui triaj epidemiologic, instituţia sau operatorul economic trebuie să desemneze un responsabil pentru verificarea temperaturii tuturor persoanelor care intră în unitate/instituţie”, a continuat specialistul, cu menţiunea că persoana desemnată nu trebuie să aibă pregătire medicală sau specifică, iar rezultatele nu pot fi consemnate, pentru a nu încălca legislaţia protecţiei datelor cu caracter personal.
În ceea ce privește activitatea care se va desfășura la terase, procesul este un pic diferit și semnificativ mai subiectiv. „În cazul teraselor, triajul epidemiologic se va face doar sub forma triajului observaţional, adică fără măsurarea temperaturii clienţilor şi fără a fi necesar ca persoanele desemnate să aibă o pregătire specială în acest sens sau să fie numite în mod expres printr-o decizie internă”, a mai spus Ana-Maria Udrişte.
„În plus, antreprenorii se pot ajuta şi de afişele pe care trebuie să le pună la intrarea în locaţie pentru a informa clienţii despre măsurile împotriva răspândirii Covid-19 şi pot detalia situaţiile în care accesul acestora poate fi refuzat”, a concluzionat avocatul Ana-Maria Udrişte.