13 oct. 2020 | 14:55

Ce e universul fractal și unde se poate găsi. Importanța e mai mare decât ai crede

ACTUALITATE
Ce e universul fractal și unde se poate găsi. Importanța e mai mare decât ai crede

Găurile negre sunt, probabil, cele mai ciudate și mai puțin înțelese obiecte din universul nostru. Cu atât de mult potențial – fiind legate de orice, de la găuri de vierme la noi universuri – au pus la treabă fizicienii și oamenii de știință de zeci de ani.

Dar, oricât de ciudate ar fi aceste obiecte cunoscute, s-ar putea visa chiar și la tipuri mai ciudate de găuri negre. Într-o versiune ipotetică cu susul în jos a universului, ar putea exista un tip bizar de gaură neagră. Acum, o echipă de cercetători s-a aruncat în inima matematicăii a așa-numitelor găuri negre și a găsit o mulțime de surprize, inclusiv un concept de spațiu-timp și un peisaj fractal neobișnuit.

Ce înseamnă această descoperire pentru înțelegerea conceptului spațiu-timp

Astrofizicianul Paul Sutter explorează implicațiile minunate ale noilor cercetări despre un tip ipotetic de gaură neagră care ar conține un „univers fractal” care a încălcat toate legile fizice normale.

„Ar fi un mini univers fractal, care se repetă la nesfârșit de la scări mari la mici”, a scris Sutter, potrivit Live Science. „Este de-a dreptul imposibil să descrii cum ar fi să traversezi un astfel de peisaj, dar cu siguranță ar fi ciudat”, a adăugat el.

Cercetarea în cauză este disponibilă într-o lucrare realizată de cercetătorii de la Stanford și alte câteva instituții. Ea explorează „găurile negre încărcate în spațiul anti-de Sitter” – un tip neobișnuit de gaură neagră care nu a fost confirmat în universul real.

„Cercetătorii au descoperit că regiunile cele mai interioare ale unei găuri negre supraconductoare pot prezenta un univers în expansiune în miniatură grotescă, un loc în care spațiul se poate întinde și se poate deforma la viteze diferite în direcții diferite”, a explicat Sutter.

Lucrarea este densă și, conform analizei lui Sutter, cercetătorii încă nu pot specula ce s-ar întâmpla în cazul în care densitatea găurii negre devine infinită. Dar este încă o relatare halucinantă a fizicii care se încadrează complet în afara experienței normale. „Cine știe ce veți găsi în centrul unei găuri negre supraconductoare… dar cel puțin vă veți bucura de plimbarea în jos”, a scris Sutter.