Câți bani câștigi cu un apartament la mare, la negru: sume fabuloase, nefiscalizate

Câți bani câștigi cu un apartament la mare, la negru: sume fabuloase, nefiscalizate

În timp ce unii români fug de aglomerație ca să nu se infecteze, proprietarii de apartamente de pe litoral au închiriat tot până în septembrie. Locuințele la mare sunt o mină de aur.

Aproximativ un miliard de lei generează cazările nefiscalizate de pe litoralul românesc. În contextul în care vorbim de aproximativ 50.000 de locuri de cazare, este clar că acestea reprezintă o mină de aur pentru antreprenori, chiar și pe timp de pandemie.

Mare problemă este însă că multe locuri de cazare vin la pachet cu surse semnificative de stres, iar posibilitățile de soluționare sunt inexistente când mergi ”la negru”. ”Este un mare risc să iei la un particular, pe lângă faptul că acesta încalcă legea că nu plătește impozite și nici nu îți poate oferi aceleași condiții ca la o unitate de cazare autorizată. Și dacă ai dat banii, apâi sunt slabe șanse să-i mai recuperezi, poate doar dacă faci plângere la poliție.”, avertizează Traian Bădulescu, consultant în turism.

Într-un interviu acordat celor de la Ziare.com, în opinia lui Bădulescu, pentru fiecare patru turiști cazați pe litoral, există unul ilegal. „Pe litoral avem o capacitate de cazare pentru 200.000 de turiști, astfel că pe lângă acestea, mai sunt cazările ilegale de minim 50.000 de locuri și, din păcate, turismul la negru a ajuns și pe internet. Dacă până înainte majoritatea erau cei care te așteptau cu cheia la gară sau pe marginea drumului, acum majoritatea copleșitoare a acestora se află pe net.

Acum dacă ar fi să facem un calcul minimal, la cele 50.000 de locuri dacă s-ar da cu 200 de lei pe noapte, într-o singura zi s-ar aduna 10 milioane de lei, ori 3 luni cât să spunem ca ține la noi sezonul estival, s-ar ajunge la aproape un miliard de lei, nefiscalizați, din cazări. Dar sezonul nostru estival are 5 luni. Dar acestea sunt calcule pe cele mai mici sume de cazare, că avem cazări cu 100 de lei, dar și unele cu peste 1.000 de lei pe noapte, în zona de nord a litoralului”, atrage atenția consultantul în turism.

În final, ar fi ideal să eviți anunțurile de cazare de pe Facebook sau OLX, mai ales cele însoțite de prețul generic de un leu. Acelea sunt menite să te forțeze să suni ca să fii ”îmbârligat” cu vreo super ofertă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: