07 dec. 2020 | 16:05

Cât mai poți cere amânarea ratelor la bancă: noi detalii despre suspendarea plăților

ACTUALITATE
Cât mai poți cere amânarea ratelor la bancă: noi detalii despre suspendarea plăților

Imediat după izbucnirea pandemiei, Guvernul a creat cadrul legal pentru a permite amânarea ratelor la bancă pentru cei care care întâmpină dificultăți financiare din cauza pandemiei. Perioada era, însă, limitată.

Supendarea plății ratelor la bancă a fost o măsură gândită de Guverne pentru a-i ajuta pe cei loviți puternic de pandemie. Practic, s-a creat un cadru legal astfel încât clienții să poată găsi păsuire din partea băncilor. Și așa s-a întâmplat în mai multe țări europene, nu numai în România.

E motivul pentru care ABE – adică Autoritatea Bancară Europeană – a venit cu ceva clarificări pe acest subiect. Și, evident, sunt apărate mai mult interesele băncilor, iar guvernele nu prea mai au ce face.

Ce se întâmplă cu amânarea ratelor la bancă

În România, spre exemplu, posibilitatea amânării ratelor la bancă era posibilă doar până la sfârșitul anului 2020. Între timp, trebuie să apară noi reglementări, dar derogările ABE nu prea lasă loc de interpretări sau diverse prelungiri. Practic, în 2021 se mai poate obține o derogare de o lună, maximum două.

O suspendare mai mare necesită fie garanţia statului, dacă îşi va dori şi va putea să şi-o asume, fie provizionarea de către bănci a creditelor restructurate, transmite Autoritatea.  Practic, bancherii să nu crească rata neperformantelor.

Și în România au fost discuții pe acest subiect, dar situația e incertă. Mai mult, se pare că poziția BNR nici n-a fost solicitată. O perioadă de prelungire a suspendării ratelor la credite pentru persoanele fizice sau juridice afectate de Covid 19, nu se poate realiza decât printr-o rectificare a OUG 37/2020 sau instituirea unei ordonanţe noi.

Până una alta, ghidul publicat de ABE arată că băncile comerciale care doresc prelungirea moratoriilor pot să o facă pentru entităţile care au depus solicitarea de amânare a plăţii ratelor până la data de 30 septembrie, dar perioada de suspendare nu are voie să depăşească 9 luni. Teoretic, aşa cum se exprimă ABE, ratele nu pot fi suspendate până mai târziu de 30 martie sau maximum 29 iunie pentru cei care, eventual, au făcut cererea de suspendare a ratelor pe 28-29 septembrie, scrie economica.net.

Datele din piață ar arăta că pentru aproximativ un sfert dintre creditele aflate în plată s-au făcut cereri de suspendare a plății ratelor pe diverse perioade.