Cât de rapid e internetul din sateliții lui Elon Musk. Primele teste sunt promițătoare
Internetul oferit de reţeaua de sateliţi Starlink este operaţional şi un prim test efectuat în Los Angeles arată viteza la care poate ajunge momentan.
Testul a fost realizat pe site-ul Speedtest al celor de la Ookla, unul dintre cele mai populare pentru verificarea vitezei de internet şi arată că, pentru moment, viteza oferită de reţeaua Starlink este departe de cea promisă de Elon Musk.
În urma testelor, reţeaua a înregistrat o viteză maximă de 60 de Mbps pe download şi 12,5 Mbps pe upload, urcând până la 17,7 Mbps. Latenţa ar fi fost situată între 31 şi 94 ms, mai menționează aceeași sursă.
În ciuda acestor date, momentan sunt doar 600 de sateliţi Starlink plasaţi în orbita joasă a Pământului. SpaceX a primit aprobarea de a lansa 12.000 de sateliți în total, ceea ce ar trebui să ofere, teoretic, o viteză mult mai mare şi o acoperire mai largă.
Chiar şi la viteza de doar 11 Mbps, rezultatul este promiţător, mai ales pentru că unul dintre scopurile finale ale constelaţiei de sateliţi este să ofere acoperire la internet chiar şi în aşa-numitele zone negre, acelea în care semnalul de internet nu ajunge sau este foarte limitat.
Sateliţii Starlink au primit recent mai multe critici din partea comunităţii de astronomi, care spun că aceştia obturează vederea spaţiului şi a anumitor corpuri cereşti. Cel mai recent caz este chiar cometa NEOWISE, care se pare că ar fi fost ”ascunsă” de reţeaua Starlink.
Potrivit companiei, Starlink va oferi viteze de până la un gigabit pe secundă la latențe cuprinse între 25 de milisecunde și 35 de milisecunde. Mega-constelația inițială Starlink ar fi urmat să cuprindă 12.000 de sateliți. Totuși, la sfârșitul lunii mai, SpaceX a solicitat FCC să primească permisiunea pentru a putea lansa până la 30.000 de sateliți Starlink prin care să ofere internet pe Pământ.
Acesta e, deocamdată, cel mai ambițios proiect de-a oferi acces la internet via satelit.