Cât de mari sunt, de fapt, pagubele atunci când „pică” internetul
2019 nu a fost un an lipsit de pene de internet. Au fost momente în care internetul a căzut, pur și simplu, în multe zone de pe glob. Și nici rețelele de socializare n-au dus-o mai bine.
Mulți dintre noi nu-și mai imaginează acum cum ar fi viața fără internet. Face parte din rutina zilnică. Fie că-ți verifici mail-ul, conturile de pe rețelele de socializare sau asculți muzică pe diverse platforme, ai nevoie de internet.
Dacă, să zicem, conexiunea pică, ai rămas fără date mobile sau nu găsești nicio rețea Wi-Fi în zonă, atunci telefonul tău devine doar un simplu dispozitiv ce, de fapt, servește scopului pentru care a fost inventat: adică poți doar să vorbești la el.
Cât timp a căzut internetul în 2019
În 2019, au fost mai multe pene de internet în toată lumea, unele accidentale, altele provocate chiar de guverne. În total, internetul a picat vreme de aproximativ 18.000 de ore la nivel mondial. Printre cele mai afectate țări au fost India, Ciadul și Myanmar, iar pagubele totale se ridică la 8 miliarde de dolari pe tot globul.
Cea mai afectată țară din punct de vedere economic a fost, însă, Irakul. Țara din Orientul Mijlociu a înregistrat pagube estimate la 2,3 miliarde de dolari. Internetul a fost picat în Irak, pe tot parcursul anului, vreme de 263 de ore.
Raportul a fost întocmit de Top10VPN și a examinat, în total, 122 de țări din toată lumea.
De ce se întrerupe conexiunea la internet
Internetul poate deveni nefuncționat din cauza unei avarii în rețelistică, iar această problemă e întâlnită cel mai des. Nu durează, de regulă, mult, dar, în termeni economici, pierderile pot fi substanțiale. Mai există, însă, și intervenția autorităților, care taie accesul la internet atunci când revoltele sunt organizate pe rețelele de socializare sau când pe diverse platforme se răspândesc diverse mesaje antiguvernamentale.
Freedom House estimează că, anul trecut, aproape jumătate din populația lumii a fost în situația de a se regăsi în zonele în care guvernele au limitat sau au oprit internetul din motive de ordin politic. În India, spre exemplu, internetul a fost oprit pentru o parte din cetățeni de mai bine de 100 de ori în 2019.
Pagubele economice se ridică la 1,3 miliarde de dolari. India a fost întrecută la acest capitol doar de China și Myanmar, care au întrerupt accesul la internet pentru mai multă vreme.
De ce nu e China pe primul loc la acest capitol, te-ai putea întreba. Motivul este simplu: autoritățile de la Beijing recurg la metode mult mai sofisticate, astfel încât nu mai e nevoie să oprească internetul. Pur și simplu, au sisteme cu ajutorul cărora cenzura se face în alt mod: se filtrează ce se poate discuta și ce nu.
Internetul în China e liber doar în aparență.