14 nov. 2020 | 08:02

Cât de bine este să lucrezi la stat în România: față de privat, salariile sunt șocante

ACTUALITATE
Cât de bine este să lucrezi la stat în România: față de privat, salariile sunt șocante

În fiecare lună, Institutul Național de Statistică publică un raport referitori la salariile nete virate pe teritoriul României. Cea mai recentă ediție ilustrează situația din luna septembrie 2020.

Conform INS, salariile în România au crescut cu aproximativ 6 procente pentru angajații din administrația publică, de la stat. În același timp, angajații din mediu privat s-au bucurat fie de creșteri semnificativ mai mici, fie au înregistrat o scădere a salariului. Aceasta este concluzia în urma analizei a 17 sectoare din economia autohtonă.

Scăderile salariale cele mai dureroase, față de aceeași perioadă a anului trecut, s-au înregistrat în cazul transportatorilor aerieni, hotelierilor, celor care activează în producția de cinema și televiziune.

Concluzia este clară. Niciodată nu a fost mai benefic decât să activezi într-un post din administrația publică. Marea problemă este însă că aceasta discrepanță dintre privat și stat nu face decât să se adâncească odată cu trecerea timpului.

progres salarii la stat

Conform unei analize publicate de Hotnews, deși situația pare îngrijorătoare, se pare că este destul de similară în diferite colțuri al Europei. Singura excepție este în Danemarca, Finlanda și Slovacia, unde serviciul la stat este plătit mai prost decât un job în domeniul privat.

Diferența față de celelalte țări din UE este că sectorul public din România are o problemă cu competitivitatea salariilor din sectorul public. Foarte mulți angajați au salariile umflat artificial. Mai mult decât atât, populismul fiscal din ultimele decenii a făcut ca pensiile plus salariile din sectorul public să reprezinte 90% din toate taxele pe care Statul le încasează. În asemenea condiții, nu ai cum să funcționezi în parametri normali. Să întreții un aparat bugetar consistent plătit dar cu o calitate scăzută a prestației profesionale întruchipează toate semnele unui dezastru.

Nu ajută nici faptul că numărul angajaților de la stat a explodat între august 2019 și august 2020. La Secretariatul General al Guvernului a crescut numărul cu 1.261 persoane, Ministerul Apărării +1265, la Ministerul Public s-a majorat cu 33, la STS cu 51, Ministerul Fondurilor Europene cu 11, conform unei analize Hotnews. Partea bună este că a scăzut numărul angajaților la ANAF cu 729, la Ministerul Agriculturii cu 79, în Academia Română cu 68, la SPP cu 11, în Ministerul Justiției cu 57, la Curtea de Conturi cu 50, iar în cadrul Ministerului Muncii cu 160.

ue vs romania salarii bugetari

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele