21 ian. 2020 | 08:01

Care sunt cele mai bogate țări din lume: cum arată distribuția globală a averii

ACTUALITATE
Care sunt cele mai bogate țări din lume: cum arată distribuția globală a averii

În cazul în care te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai bogate țări din lume, infograficul de mai jos îți oferă o situație detaliată a distribuției averii pe mapamond.

O analiză detaliată a celor de la HowMuch.net și-a propus să asocieze procente exacte averilor pe care le au în visterie diversele țări de pe mapamond. Rezultatele efortului s-au reflectat în graficul de mai jos, în care dimensiunea bucăților de tort este proporțională cu procentul financiar.

infografic bogatie

Detaliile vizuale sunt însă mai puțin relevante. Important este că Statele Unite ale Americii are în continuare cea mai mare avere, raportată la toate celelalte puteri de pe mapamond. În SUA, se află aproximativ 30% din averea mondială, conform unui raport al bancherilor de la Credit Suisse, citat de Barry Ritholtz. Raportul detaliat pe marginea subiectului, îl găsești aici, dacă ai o curiozitate.

Următoarele țări în clasamentul mondial al puterii economice sunt China, Germania și Japonia. Este important însă de reținut că modul în care sunt calculate aceste clasamente nu este perfect. Ca referință, media este un pic înșelătoare, dacă ai în vedere că numărul celor mai bogați 10% dintre chinezi este semnificativ mai mare decât numărul celor mai bogați 10% dintre americani. Cu alte cuvinte, topul nu ia în calcul în mod corect discrepanța de populație.

„SUA, China și Europa au contribuit cel mai mult la creșterea avuției globale, cu 3,8 trilioane USD, 1,9 trilioane USD și respectiv 1,1 trilioane USD. Raportul din acest an oferă și o imagine în profunzime a ceea ce s-a petrecut cu bogățiile în secolul XXI. În timp ce secolul a început cu o „epocă de aur” a creării de avere, aceasta a frânat puternic în timpul crizei financiare și nu a revenit încă la nivelul de dinainte.”, concluzionată oficialii Credit Suisse în raportul publicat la începutul acestei săptămâni. Una peste alta, România nu se află pe această hartă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele