28 oct. 2020 | 13:25

Capcanele în care toți românii care au card și cont bancar pot cădea. Ce să faci să nu rămâi fără bani

BANI
Capcanele în care toți românii care au card și cont bancar pot cădea. Ce să faci să nu rămâi fără bani

Sunt milioane de români cu card și cont bancar, dar prea puțini dintre ei știu problemele la care se pot expune dacă nu țin cont de reguli și de condițiile din contract. Nu strică o readucere aminte.

E foarte important să știi că un card de credit – sau de cumpărături, cum îl numesc băncile – are dobânzi, comisioane și un cost mai ridicat decât un card de debit. Și important e să ții cont de condiții, ca să nu te trezești că plătești mai mult.

De exemplu, nu ar trebui să folosești cardul de credit la retrageri de numerar de la bancomat. Pierzi bani, pentru că plătești comision la retragerea de numerar (care poate ajunge și la 3% din suma retrasă, plus 10 lei), nu beneficiezi de perioada de grație, iar dobânda pentru sumele retrase direct de la bancomat este mai mare decât cea pentru folosirea creditului direct la comerciant.

Apoi, ai o sumă minimă de rambursat lunar. Dacă plătești doar atât în fiecare lună, și e important s-o faci, eviți dobânda penalizatoare. Dar îți mai rămâne de plătit dobânda pentru restul de sumă folosită de pe card. Important e să plătești mai mult, dacă ai folosit banii.

În acest sens, uite un exemplu de calcul: pentru 6.000 lei folosiți o singură dată de pe cardul de credit (care are o dobândă de 22%), dacă dai înapoi doar suma minimă de 2% lunar, vei reuși să returnezi creditul în mai mult de 18 ani, timp în care îi vei plăti băncii încă 6.000 lei pe dobânzi.

Ce mai trebuie să știi dacă folosești card de credit

Ar trebui să încerci să returnezi întreaga sumă datorată în perioada de grație. E acea perioadă în care nu se plătește dobândă. Sigur, dacă poți. Totodată, ține cont și că din fiecare sumă rambursată de tine, banca va opri mai întâi 100% comisioane și dobânzi datorate și abia apoi începe să îți acopere din suma împrumutată. Așa poți ajunge la datorii, la care se calculează penalități.

Nu în ultimul rând, citește și recitește cu atenție contractul de credit. Ai acolo toate drepturile și obligațiile, atât ale tale, cât și ale băncii. Acolo scrie când începe și când se termină perioada de grație, care sunt costurile și cum se aplică, care sunt penalitățile, dar și care sunt obligațiile băncii față de tine și cum ești protejat.

E foarte important, cu orice cont bancar, să alegi cele mai bune condiții. Nu toate băncile sunt la fel, tocmai de aceea poți explora mai multe oferte, ca s-o găsești pe cea care ți se potrivește. Și dacă tot ai ajuns să ai card de cumpărături, folosește-l mai ales pentru plăți la POS, fără retrageri de numerar.