Când se deschid restaurantele în România, dar cinematografele sau teatrele
Industria HoReCa din România continuă să fie cea mai afectată de pandemie, dar Orban a încercat să le ofere o rază de speranță.
Încă din luna martie, toate restaurante din România au fost închise, printr-un ordin al guvernului condus de Ludovic Orban. După șase luni, s-ar putea deschide, conform unei estimări făcute de șeful Guvernului la Digi 24, ”în anumite condiții”. Data de 1 septembrie s-ar putea aplica și la teatre sau cinematografe.
Aceasta nu este o decizie ușoară și, din câte, nu a fost luată fără multe consultații prealabile. Orban a spus, din nou, că a solicitat punctul de vedere al specialiştilor privind posibilitatea redeschiderii restaurantelor și formulele în care va fi posibil acest lucru, iar în cursul acestei săptămâni va fi luată o decizie, „cu atât mai mult cu cât se va termina sezonul estival şi va fi din ce în ce mai greu ca hotelurile, spre exemplu, să poată servi masa pe terasă”.
Din fericire, premierul și-a adus aminte că vine frigul, iar dacă până acum unii oameni au acceptat să mănânc în ploaie, nu se va mai aplica același lucru în cazul frigului. „Riscăm să afectăm suplimentar hotelurile în cazul în care nu oferim condiţii de servire a mesei. De asemenea, analizăm şi posibilitatea reluării vieţii culturale în spaţii închise”, a declarat Ludovic Orban la Digi 24.
În ceea ce privește regulile care vor trebui respectate, Orban nu a fost foarte specific. Întregul său discurs a fost format din formulări probabile sau abstracte. Restaurante ar putea fi deschise ”cel mai probabil” de la 1 septembrie, ”în anumite condiții”.
Potrivit spuselor premierului, se discută și despre reluarea activităţii în teatre, cinematografe și instituţii de cultură „cu un set de condiţii”. „Cred că aici important e, probabil la sălile de spectacol, să ai în jurul tău câte un scaun liber”, a adăugat șeful Guvernului.
Aceste afirmații vin într-un context foarte tensionat pe zona de HoReCa. Câteva sute de angajați ai teraselor și restaurantelor din Centrul Vechi al Capitalei au protestat săptămâna trecută față de măsurile luate de Guvern din cauza pandemiei și care au afectat dramatic această industrie. Ei au vrut să tragă „un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 de persoane care muncesc în această industrie”.