Sumă record donată de români prin SMS în 2019: unde s-au dus banii?
Donațiile prin SMS reprezintă o practică des întâlnită în ultimii ani în România pentru sprijinirea unor diverse cauze. Iar în anul 2019, organizațiile care au făcut apel la solidaritate au adunat o sumă record.
De ceva ani, organizațiile care sprijină diverse cauze apelează la solidaritatea românilor pentru a strânge bani pentru aceste proiecte. Donațiile se fac prin SMS, o metodă simplă și extrem de comodă pentru cei care vor să ofere ajutorul. Iar anul 2019 a venit cu un record.
Suma adunată e de aproape 40 de milioane de lei, iar numărul donațiilor e ordinul milioanelor. Potrivit Asociației pentru Relații Comunitare, s-au trimis, în medie, nu mai puțin de 396 de SMS-uri cu donații pe oră.
Sumă record adunată din donații prin SMS
În totala, arată ASociația, românii au trimis 3,4 milioane de donații însumând 39.542.720 de lei pentru 87 de campanii ale organizațiilor din toată țara. Asta înseamnă că unu din cinci români a făcut o donație prin SMS anul trecut, ceea ce înseamnă că 2019 a înregistrat cel mai mare succes de la lansarea mecanismului național de donații prin SMS.
Suma adunată de organizațiile care au cerut sprijinul e cu 38% mai mare decât cea din 2018.
Cele mai multe dintre donații, peste 2,5 milioane de SMS-uri, s-au dus către organizațiile neguvernamentale care au desfășurat campanii în domeniul infrastructurii de sănătate, printre care Dăruiește Viață, Cetatea Voluntarilor Arad, Fundația Mihai Neșu, HOSPICE Casa Sperantei, MagiCAMP sau Salvați Copiii România.
Către cauze din domeniul școlii și educației s-au trimis peste 44 de mii de SMS-uri. Iar topul cauzelor care i-au sensibilizat pe români e condus de cazurile de copii bolnavi care au necesitat tratament, consiliere sau aparatură necesară.
Aproape șase milioane de lei s-au strâns din donațiile prin SMS pentru categoriile defavorizate.
„În 2020, în momentul izbucnirii pandemiei, organizațiile nonguvernamentale au arătat că au o viteză de intervenție mai mare, că știu nevoile la nivel local și reușesc să umple mai repede golurile. Acum, organizațiile s-au mișcat la unison și ne-a fost ușor să observăm ce putere incredibilă are acest sector, dar de opt ani, de la lansarea plarformei donatie.ro, am văzut sute de organizații care au reușit să ofere un sprijin acolo unde nimeni nu intervenea”, a spus Camelia Mateș, directoarea programului ARC
În cifre, situația e impresionantă: în 2019, s-au înregistrat aproape 400 de mii de donatori unici, dintre care 15% sunt donatori recurenți.