02 dec. 2020 | 08:21

BNR a schimbat toate regulile jocului: creditul bancar în România, aproape imposibil

ACTUALITATE
BNR a schimbat toate regulile jocului: creditul bancar în România, aproape imposibil

Obținerea unui credit în România va deveni un vis frumos pentru o parte semnificativă din populație, conform unor noi reguli trimise de BNR către bănci.

Economica.net a obținut un document emis de BNR și care are termen de implementare până la 20 decembrie 2020. În scrisoarea cu pricina li se solicită băncilor modificarea sistemului de punctaj pe baza cărora să decide acceptul sau refuzul acordării unui credit bancar persoanelor fizice.

În contextul pandemiei, este evident pentru toată lumea că banii nu se mai câștigă la fel de ușor, iar Banca Națională a României vrea ca băncile nu se autosaboteze cu credite neperformante. Partea tristă este că oameni obișnuiți care aveau proiecte ce necesitau o finanțare bancară vor fi loviți grav.

Scrisoarea recomandă băncilor să reducă coeficientul de acceptare al dividendelor şi veniturilor din chirii în calculul pentru stabilirea scoringului la acordarea unui credit. Motivul este cât se poate de simplu și ține de faptul că pandemia va avea anul viitor un impact negativ asupra profiturilor companiilor şi asupra pieţei imobiliare. Cu alte cuvinte, acei bani ipotetici au mari șanse să nu se mai materilizeze.

„Ca urmare a presiunii de renegociere a contractelor de închiriere şi a creşterii gradului de neocupare a imobilelor închiriate”, banii obținuți din chirii nu vor mai fi cei pe care îi planifică un proprietar de spații sau apartamente. În consecință, băncile nu pot acorda un credit doar în baza acestor surse de venit devenite nesigure în ultimul an.

Ca să înțelegi mai bine situația din România la acest capitol, gândește-te că procentele diferă de la bancă la bancă, dar media pieţei la ora actuală este de maximum 80% venituri din dividende sau chirii care sunt luate în calcul în momentul stabilirii gradului maxim de îndatorare pe un client. O ajustare a acestora din cauza efectelor pandemiei va însemna că acest procent va coborî la 60% -70%, în funcţie de decizia băncii.

În condiţiile în care veniturile societăţilor comerciale vor scădea anul viitor, iar chiriile vor scădea la rândul său, o ajustare a coeficienţilor categoriilor de venituri considerate eligibile va reduce şi mai mult valoarea maximă a împrumutului pe care îl poate contracta o persoană fizică sau juridică.

Noile măsuri trebuie implementate de băncile din România până la 20 decembrie 2020 și comunicate imediat celor de la BNR.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele