Bill Gates tocmai a pus ochii pe următoarea industrie de miliarde: avioanele viitorului

Bill Gates tocmai a pus ochii pe următoarea industrie de miliarde: avioanele viitorului

Startup-ul ZeroAvia, care se ocupă de avioanele cu combustibil pe bază de hidrogen, a adăugat nume grele pe lista sa de finanțatori.

Compania și-a închis runda de finanțare din seria A, în care investitorii, inclusiv Breakthrough Energy Ventures, a lui Bill Gates și Amazon’s Climate Pledge Fund, au acordat un total de 21,4 de milioane de dolari, relatează Bloomberg.

În plus, guvernul Regatului Unit a investit 16,6 milioane de dolari. Aceștia sunt banii despre care compania spune că vor merge spre a face, în cele din urmă, pilele de combustie pe bază de hidrogen un înlocuitor viabil pentru combustibilii fosili.

Cum vor funcționa aceste avioane ale viitorului

Pe lângă îmbunătățirea sistemelor de alimentare cu combustibil, obiectivul companiei este să dezvolte un avion de pasageri cu 19 locuri, alimentat de motoare cu hidrogen electric.

Deși ar fi o schimbare radicală față de industria aviatică de astăzi, nu este imposibil. O celulă de combustibil ZeroAvia a alimentat un avion în timpul unui test de zbor cu succes, în septembrie. ZeroAvia speră să vândă aceste pile de combustibil către alte companii aeriene în 2023, continuând să le facă mai puternice până atunci.

Vor trece mulți ani până când avioanele cu hidrogen să le poată înlocui în totalitate pe cele cu combustibil. Zborul de testare din septembrie a presupus puțin mai mult decât o buclă aeriană în jurul unui aeroport, iar ZeroAvia nu se așteaptă să atingă o rază de zbor de 1.000 de mile – încă deloc suficient pentru a traversa Oceanul Atlantic – până în 2030, relatează aceeași sursă.

Dar pe măsură ce combustibilul cu hidrogen se îmbunătățește, ar putea face mult bine lumii. În 2019, industria aeronautică a emis în atmosferă peste un miliard de tone de carbon, potrivit Bloomberg. Aceasta este o sursă majoră de poluare pe care energia hidrogenului ar putea să o facă să dispară.

Avioanele alimentate cu hidrogen reprezintă un viitor mai curat pe care ni-l dorim toți

Cum spuneam, în septembrie, compania de aviație ZeroAvia a efectuat un test de zbor cu succes al noului său avion de pasageri cu hidrogen.

Avionul Piper M-class, care poate transporta până la șase persoane, a decolat și a zburat într-o buclă în jurul aeroportului Cranfield din Anglia și apoi a aterizat în siguranță, relatează CNBC. În timp ce va mai dura până industria aeronautică va trece pe celulele de combustibil cu hidrogen ca principală sursă de energie, testul acesta este o dovadă încurajatoare a conceptului.

Primul zbor de testare pentru un avion alimentat cu hidrogen care transporta pasageri s-a întâmplat în 2016, când inginerii germani au zburat avionul HY4 cu patru locuri peste Aeroportul Stuttgart. Dar ZeroAvia a declarat pentru CNBC că testul său a fost „primul la nivel mondial”, deoarece avionul său este mai mare și seamănă mai mult cu un avion comercial.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: