Benzină la preț record în România: litrul costă mai puțin de 1 euro

Benzină la preț record în România: litrul costă mai puțin de 1 euro

Situația în care ne regăsim acum, și un război pe preț între Rusia și Arabia Saudită, a dus prețul pentru benzină și motorină la un nivel record. După ani buni în care benzina a fost la un nivel similar Europei de Vest, acum a scăzut sub un euro per litru.

În noaptea de 19 spre 20 martie, OMV Petrom a ieftinit carburanții cu 10 bani/l. Astfel, litrul de benzină a ajuns să scadă la sub 4,5 lei. La efectul prăbușirii prețului internațional al petrolului s-a adăugat și presiunea scăderii cererii interne. Atât din partea persoanelor fizice, aflate în autoizolare, cât și a persoanelor juridice, în urma încetinirii activității economice.

La cea mai ieftină stație din București, cea de pe Șoseaua Alexandriei, benzina costa 4,56 lei pe litru. Motorina era la 4,76 lei. OMV Petrom este liderul pieței de carburanți din România, cu o cotă de peste 40%, așa că decizia de acum va avea efecte în piață, notează Profit.ro. Scăderea de acum are câteva cauze: eliminarea supraaccizei de la 1 ianuarie, evoluția prețului internațional al petrolului (afectat de pandemie și de războiul prețurilor dintre SUA, Rusia și Arabia Saudită) și scăderea consumului. Carburanții s-au ieftinit cu peste 20% de începutul anului.

Cum găsești cea mai ieftină benzină din România

monitorul preturilor benzina

Consiliul Concurenței a lansat în 2019 un instrument excelent: Monitorul Prețurilor. Și ai pentru benzină, motorină, dar și stații de încărcare pentru mașini electrice.

Scopul este stimularea concurenţei între companiile de distribuţie a carburanţilor auto şi asigurarea posibilităţii consumatorului de a alege carburanţii cu cel mai bun raport calitate-preţ. Pe scurt, să ai acces la benzină ieftină, dar și benzinăriile să concureze pentru cel mai bun preț.

În ceea ce privește căutarea, poți seta locații de comercializare în jurul locației sau pe un anumit traseu. Desigur, poți căuta și pe localități. Poți căuta și pe-o anumită rază, în caz că nu mai ai mult combustibil și vrei să alimentezi la un preț bun.

Poate că vrei benzină ieftină, dar poate vrei și alte servicii. Așa că poți să selectezi și anumite servicii suplimentare, cum ar fi ca benzinăria să aibă bancomat, magazin sau să poți plăti facturi. Sigur, poți alege și locații cu Wi-Fi.