Bătaie de joc: cum se laudă oficialii cu doar 5 kilometri de autostradă finalizați în 2020

Bătaie de joc: cum se laudă oficialii cu doar 5 kilometri de autostradă finalizați în 2020

Că România duce lipsă de autostrăzi și că nu s-a făcut mare lucru în ultimii ani nu mai e o noutate. Doar că oficialii insistă să se laude, chiar dacă au promis multe și au făcut puține.

Oficialii au ignorat cu mare fast, vineri, primul tronson de autostradă finalizat în anul 2020. E vorba de tronsonul Biharia-Borș, ce unește autostrada A3 cu M4 din Ungaria. Odată cu această inaugurare, va fi deschis și un nou punct de frontieră.

La marea inaugurare a participat inclusiv ministrul Lucian Bode, implicat recent într-un incident rutier. Doar că tronsonul inaugurat de oficiali are nici mai mult, nici mai puțin de 5,3 kilometri. Și n-ar fi o problemă asta.

Problema e că singurii kilometri de autostradă finalizați în 2020. Deși, la începutul anului, promisiunile erau mult mai mari.

 

Deschiderea traficului pe A3, lotul Borș-Biharia.

Posted by Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere on Friday, September 4, 2020

Statul se laudă cu doar 5 kilometri de autostradă finalizați

Cum spuneam, lotul de autostradă Biharia (la nord de Oradea) – Borș are o lungime de 5,3 kilometri și a fost construit de către românii de la Trameco (Selina). Contractul a fost semnat în decembrie 2018 pentru circa 28,5 milioane de euro cu un termen de 19 luni pentru proiectare și execuție. Tronsonul este prevăzut cu un nod rutier, respectiv nodul Biharia, cu 5 bretele și 3 pasaje, la care se mai adaugă un pasaj al autostrăzii peste calea ferată și un pasaj peste autostradă a unui drum de exploatare.

România are cum o rețea de aproximativ 830 de kilometri de autostradă și alte câteva zeci în proiectare. Anul trecut, spre exemplu, Ministerul Transporturilor promitea la început de 2019 că vor fi inaugurați 180 de kilometri de autostradă. Doar 43 au fost gata până la finalul anului.

Anul acesta, aceeași poveste.

Guvernul insista în ianuarie că va inaugura anul acesta nu mai puțin de 120 de kilometri de autostradă. Adică de aproximativ trei ori mai mulți față de anul trecut. Numai că suntem în luna septembrie, iată, și statul se laudă doar cu cei 5 kilometri. Până la 120 de kilometri e cale extrem de lungă.

În construcție se mai află acum, între altele, loturile 1 și 2 din Autostrada Sebeș – Turda, un lot din Autostrada Ogra – Câmpia Turzii, Centura Bacău cu primii kilometri de autostradă din Moldova și tronsonul 2 din Drumul Expres Craiova – Pitești.

Citește și: