Banii se mută online: suma fabuloasă de ordinul trilioanelor la care vor ajunge plățile digitale
Viitorul e digital și e valabil și-n cazul plăților. Un studiu arată suma fabuloasă la care vor ajunge aceste tranzacții în doar doi, trei ani.
Viitorul înseamnă digitalizare, iar tranzacțiile au făcut pași mari în această direcție. Plățile digitale au fost preferate mai ales în pandemie, situație care a accelerat adoptarea acestui tip de comportament financiar. Un studiu Accenture arată și că direcția e clară.
În 2023, adică în mai puțin de trei ani de zile, plățile digitale vor reprezenta 7 trilioane de dolari în 2023. Iar creșterea va fi uriașă și-n următorii ani.
Plăți digitale în valoare de zeci de trilioane de dolari
Pandemia a accelerat tranziția de la numerar la plățile digitale. Asta înseamnă, între altele, că si băncile trebuie să se pregătească cu infrastructură performantă pentru a susține așa ceva.
Accenture estimează că aproape 420 miliarde de tranzacții în valoare de 7 trilioane dolari vor trece de la numerar la carduri și plăți digitale până în 2023 – și vor crește la 48 trilioane dolari până în 2030. Trecerea rapidă la plăți digitale a pus presiune suplimentară pe bănci, trei sferturi (75%) dintre directorii instituțiilor financiare intervievați declarând că pandemia a urgentat planurile lor de modernizare a sistemelor de plăți.
„COVID-19 a accelerat trecerea la plăți digitale într-un ritm pe care băncile nu l-ar fi putut prezic. Pandemia va schimba permanent modul în care consumatorii cumpără și plătesc pentru produse, întrucât pun comoditatea mai presus de orice. Cu toate că până acum investițiile băncilor în noi sisteme de plăți s-au concentrat în primul rând pe respectarea normelor, în viitor valoarea va fi generată prin adaptarea la schimbările din dinamica consumatorului și îmbunătățirea experienței acestuia”, a spus Sulabh Agarwal, care conduce divizia Accenture Payments la nivel global.
Sondajul mai relevă că trei sferturi (75%) dintre bănci consideră că modernizarea plăților este determinată de modificările și reglementările naționale ale infrastructurii de plăți, care includ îmbunătățirea sistemelor de plăți de la bancă la bancă, noile standarde industriale cu ISO20022 și Open Banking.
Unii mai repede, alții mai lent
Trecerea la plăți digitale variază în funcție de piață. Acolo unde giganții digitali din domeniu sunt prezenți, lucrurile sunt clare. Tonul e dat, evident, de americani.
Transformarea cea mai mare va fi în SUA, urmată îndeaproape de Marea Britanie, pe măsură ce consumatorii optează pentru noi modalități de plată, iar instituțiile financiare non-bancare profită de oportunitatea de a furniza servicii de plăți.
În China, portofelele digitale înlocuiesc rapid plățile în numerar – 76% din tranzacțiile din 2019 provin din portofele digitale, față de doar 12% în 2014 – întrucât consumatorii din China au fost obișnuiți să folosească aplicații mobile și coduri QR pentru a plăti la restaurante și magazine de mai mulți ani.
„COVID-19 a determinat consumatorii să fie mai deschiși la tranzacțiile financiare digitale și această schimbare va crește concurența, deoarece furnizorii de plăți alternative se luptă pentru cotă de piață. Oportunitatea plăților electronice pentru bănci variază foarte mult în funcție de piață și depinde de maturitatea tranziției către plăți digitale. Pe piețele mature – cum ar fi Europa de Vest, unde plățile au fost în mare parte standardizate – ne așteptăm să vedem doar schimbări marginale. Cea mai mare oportunitate va fi pe piețe din Asia de Sud-Est și America Latină, unde consumul de numerar a dominat și, în unele regiuni, chiar a crescut în timpul pandemiei” – ”, a spus Alan McIntyre, care conduce practica bancară Accenture la nivel global.
Deși mulți dintre directori de bănci chestionați au menționat creșterea veniturilor ca un obiectiv cheie pentru programele lor de modernizare a plăților, doar 13% au declarat că veniturile din plăți ale băncii lor au crescut cu mai mult decât rata medie de creștere a pieței de 6% în ultimii trei ani și doar 16% se așteaptă să crească veniturile din plăți mai mult decât rata medie de creștere anticipată de 5% în următorii trei ani.