17 nov. 2020 | 11:44

Bani mulți pentru aceste pensii. Românii care se bucură acum

BANI
Bani mulți pentru aceste pensii. Românii care se bucură acum

Din când în când mai vin și vești bune dinspre zona economică, iar cea legată de acest tip de pensii pică numai bine în aceste vremuri.

Românii care cotizează la Pilonul II de pensii au de ce să se bucure. E vorba de nu mai puțin 7,6 milioane de contributori. Datele arată că activele în fondurile de pensii private (Pilonul 2) au depășit, la finele lunii octombrie, pragul de 70 de miliarde de lei, de la 61,97 miliarde de lei la finele anului 2019 și 86,45 milioane de lei în luna mai 2008.

Cifrele sunt oferite de ASF –  Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Pilonul 2 de Pensii își revine

Primele contribuții virate la Pilonul 2 au fost în 2008. Din cauza pandemiei, randamentul a scăzut în acest an, astfel că fondurile locale de pensii au pierdut în martie aproape 2,7 miliarde de lei din valoarea activului net, cu toate că în februarie și martie intrările (viramentele) au însumat aproape 1,6 miliarde de lei, scrie profit.ro.

Lucrurile încep însă să revină la normal.

Administratorii fondurilor de pensii private (Pilonul 2) au reușit să recupereze pierderea provocată de căderea piețelor financiare de la începutul acestui an, în urma declanșării pandemiei de coronavirus, randamentele obținute în primele 9 luni situându-se între 1% și 2,5%.  La finele lunii octombrie, banii din Pilonul II erau plasați în titluri de stat – 48,3 miliarde de lei (68,73% din total), acțiuni – 13,5 miliarde de lei (19,3%), obligațiuni corporative – 3 miliarde de lei (4,2%), depozite bancare – 1,6 miliarde de lei (2,3%) și alte plasamente.

Pragul de 60 miliarde de lei a fost depășit în noiembrie 2019.

Pensia privată obligatorie – adică Pilonul II – înseamnă o altfel de cotizație decât cea care se duce la pensia pe care o vei primi de la stat. Sunt bani administrați de fonduri din România și investiți pentru a aduce profit. Totuși, după cum remarcă ASF, există o concentrare în piață.

Mai exact, BRD Societe Generale, în calitate de depozitar, are o pondere de 83% din total. Celelalte bănci sunt Unicredit și BCR.