30 iun. 2020 | 16:15

Bani în plus la salariu pentru toți acești români. Legea a fost dată acum, iar condițiile sunt simple

BANI
Bani în plus la salariu pentru toți acești români. Legea a fost dată acum, iar condițiile sunt simple

Finalul de iunie vine cu o veste bună pentru anumiți români. A fost votat proiectul prin care vor primi mai mulți bani. Desigur, sunt câteva criterii de avut în vedere.

Proiectul de lege de-acum a fost votat de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Inițial, la Senat, inițiativa n-a trecut. Însă la deputații a avut mai multă trecere. Au votat cu 184 de voturi „pentru” și 93 „împotrivă”. Despre ce e vorba însă? Acest proiect de lege prevede că se acordă un spor de salariu de până la 25% pentru anumiți bugetari.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea anexei nr.VI la Legea-cadru nr.153/2017. Asta prevede acordarea unei majorări salariale de până la 25% personalului care ocupă o funcţie cu acces la informaţii clasificate secret de stat din familia ocupaţională de funcţii bugetare apărare, ordine publică şi securitate naţională, conform Agerpres.

„Personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare, precum şi personalul civil din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională care ocupă o funcţie cu acces la informaţii clasificate din clasa secret de stat beneficiază de un spor la salariul de bază/soldă de funcţie de până la 25%, în condiţiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite. Categoriile de personal şi mărimea concretă a sporului prevăzut la alin. (1) se stabilesc în funcţie de locul de muncă şi certificatul/avizul de securitate deţinut, obţinut potrivit legii, precum şi de nivelul de secretizare al informaţiilor la care persoana are acces.”
Se arată în proiect

Ce se întâmplă de aici înainte

Chiar dacă legea a trecut de Parlament, cu votul din Camera Deputaților, mai e ceva drum până când devine și oficială. Ajunge la Klaus Iohannis, care o poate promulga, o poate întoarce în Parlament pentru amendare sau poate sesiza Curtea Constituțională a României.

Faza finală, când legea devine oficială, e să fie publicată în Monitorul Oficial.