Toți cei cu cont bancar trebuie să știe: o bancă a rezolvat cea mai mare problemă cu amânarea ratelor
Guvernul a dat o ordonanță de urgență pentru amânarea ratelor. Totuși, marea problemă a fost dobânda la dobândă, adică riști să plătești mai mult dacă amâni. Banca Transilvania a ales o soluție diferită.
Banca Transilvania a anunțat încă din martie că va permite amânarea ratelor. Acum trece la OUG 37 prin care e reglementată de Guvern această practică. Totodată, face un pas înainte: nu va percepe dobânzi la dobânzile capitalizate ca urmare a amânării ratelor. Va face asta atât pentru creditele de nevoi personale, suplimentar față de cele ipotecare.
Mai mult, Banca Transilvania va menține în vigoare și propriul program de amânare a ratelor pentru debitorii care nu se califică pentru condițiile din ordonanța de urgență. BT susține că, în cazul amânării ratelor, perioada de creditare va fi prelungită cu o perioada egală cu durata suspendării obligațiilor de plată.
„Pentru creditele de nevoi personale, dobânzile acumulate vor fi reeșalonate până la finalul noii maturități – prelungite – a creditului (data scadentă a creditului – n.r.), BT alegând ca și pentru aceste sume să aplice o rată a dobânzii egală cu 0%. Măsura este suplimentară cerințelor legale aprobate de către Stat.”
Banca Transilvania
Cum poți cere amânarea ratelor la Banca Transilvania
Banca a transmis că cei care au apelat deja la o formă de susținere BT pot să solicite amânarea în baza ordonanței. În acest caz li se va sista facilitatea curentă și vor fi înrolați în noul program cu dată noii cereri. Pentru a beneficia de măsurile băncii, clienţii trebuie să depună o solicitare în decurs de cel mult 45 de zile de la dată intrării în vigoare a ordonanței de urgență (30 martie 2020), adică până în 14 mai 2020.
În plus, banca va menține perioada de grație oferită la cardurile de credit, până la 25 mai. A anunțat această decizie pe 14 martie.
Până acum, circa 150.000 de români au cerut băncilor la care au credite să le fie amânate ratelor. O poți face, indiferent de bancă, pentru maximum nouă luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie.