23 iul. 2020 | 17:15

Baconul crescut în laborator e un exemplu excelent că trăim deja în viitor

ACTUALITATE
Baconul crescut în laborator e un exemplu excelent că trăim deja în viitor

Familia Jetson trăia într-un viitor în care poate ne-ar plăcea tuturor să fim. Până atunci, mâncarea e mai ușor de obținut. De exemplu, bacon artificial acum.

Higher Steaks, un startup de carne alternativ din UK, a reușit să creeze atât bacon, cât și burtă de porc dintr-un amestec de celule cultivate în laborator și produse vegetale diverse, proteine, grăsimi și amidon. Este prima dată când cineva reușește să obțină bacon cultivat în laborator.

Deocamdată, compania a produs doar un mic eșantion pentru a demonstra că este posibil. Nu este încă capabil să producă alimente cultivate în laborator la scară largă sau să le vândă clienților, ceea ce este încă o limitare în industria aflată în mișcare – dar compania raportează o cerere în creștere și diminuarea ofertei globale de carne de porc, ca motiv de a se strădui din ce în ce mai mult să producă astfel de carne în laborator.

„Producția primului bacon cultivat vreodată este o dovadă că noile tehnici pot ajuta la satisfacerea cererii copleșitoare de produse din carne de porc la nivel global”, a declarat directorul general Benjamin Bollag.

În afară de obsesia internetului pentru specialitatea din porc, găsirea unei noi surse de carne de porc e foarte importantă. Gripa porcină, de exemplu, a făcut daune considerabile în ultimii ani. „Misiunea noastră este să oferim carne sănătoasă și durabilă, fără ca consumatorul să facă sacrificii de gust”, a spus Bollag.

Cum ar putea carnea făcută în laborator să rezolve (sau nu) problemele omenirii

Consumul de carne de pe planetă a ajuns la niveluri record. Fermele sunt supraaglomerate și există temeri că, în viitor, cererea va fi mai mare decât oferta. În aceste condiții, se pune întrebarea: reprezintă carnea artificială, creată în laborator, soluția salvatoare în această criză?

Niște oameni și-au dat seama că, la un moment dat, producția de carne la nivel mondial va deveni mult mai mică decât cererea. Și s-au gândit să vină cu soluții alternative. Una dintre ele: carnea artificială, creată în laborator.

E un proces contestat de unii, dar apreciat de alții. Ultimii îl văd drept soluția care ar putea preveni foametea pe planetă. Există două mari companii care au investit masiv în cercetare și dezvoltare și chiar au venit cu produse din carne create în laborator, despre care spun că au același gust precum cele provenite de la animale și păsări.