Avertismentul pentru cei care stau la bloc în plină pandemie. Așa ceva e obligatoriu prin lege
Pe fondul crizei medicale au devenit mai evidente probleme pe românii le au. Acum, cei care stau la bloc sunt vizați direct de-o situație.
Ca să te ții cât mai departe de probleme în timpul acestei crize medicale ar fi inspirat să eviți orice contact cu celelalte persoane. Cea mai mare problemă e însă când plătești cash și, eventual, primești și rest. Banii sunt o sursă extrem de propice pentru răspândirea virusului.
Încă de la începutul lunii martie Adrian Vasilescu, consilier BNR, a spus că singura provizie pe care și-a făcut-o a fost pe card. El a spus că banii cash sunt periculoși tocmai pentru că sunt murdari.
Totuși, în acest context e bine să știi că asta poate fi o problemă când vine vorba de statul la bloc. Mulți români încă nu au posibilitatea de-a plăti online, astfel încât să evite contactul cu banii cash.
Prin lege e obligatoriu să poți plăti online
Din 2018 avem o lege prin care administratorul de bloc este obligat să ofere un cont bancar pentru plată. Multe administrații s-au conformat, dar nu toate. Legea 196/2018 valabilă din luna iunie a aceluiași an stipulează următoarele: „În vederea plăţii cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, datele de identificare ale contului bancar se comunică tuturor proprietarilor prin afişare la avizier, odată cu lista de plată a cheltuielilor asociaţiei”.
Cealaltă problemă e cu persoanele în vârstă. Chiar dacă ar fi o infrastructură digitală, e dificil pentru mulți pensionari să plătească așa.
Dacă locuiești într-un bloc care nu dispune de un cont bancar, ar trebui să faci presiuni ca să existe. Astfel, scapi de grija banilor cash și eviți pe cât poți de mult să contractezi virusul. Totodată, e și mai ușor să plătești așa și nici nu mai trebuie să treci pe la bancomat pentru bani lichizi.