14 sept. 2020 | 13:37

Australia este încă plină de surprize: cercetătorii au descoperit noi specii

ACTUALITATE
Australia este încă plină de surprize: cercetătorii au descoperit noi specii

Într-o cercetare în premieră în cele mai adânci regiuni ale Marii Bariere de Corali, oamenii de știință au descoperit cinci specii complet necunoscute până acum. Probele de habitat preluate vor conduce la o mai bună înțelegere a relațiilor spațiale dintre caracteristicile fundului mării și vietățile descoperite.

Cercetarea a fost finalizată la bordul navei Falkor a Institutului Oceanului Schmidt, în cadrul celei de-a patra expediție a anului, ca parte a campaniei Institutului în Australia.

Misiunea de colaborare a reunit oameni de știință din Geoscience Australia, Universitatea James Cook, Universitatea din Sydney, Agenția Japoneză pentru Știința și Tehnologia Marină a Pământului (JAMSTEC), Rețeaua Muzeelor Queensland și Universitatea de Tehnologie Queensland, pentru a răspunde la o serie de întrebări despre evoluția geologică și biologică a canioanelor și recifelor de mare adâncime.

“Expediția a inclus cea mai cuprinzătoare serie de cercetări robotice sub apă realizată vreodată în Pacificul de Sud”, a spus dr. Brendan Brooke, om de știință în expediția din Geoscience Australia.

“Vasul de cercetare Falkor a integrat o serie de tehnologii care ne-au permis să lucrăm pe întreaga gamă de adâncimi ale oceanului din Marea Coralului și să oferim date pentru mai multe discipline, inclusiv geologie, biologie și oceanografie”.

“Această expediție ne-a oferit o fereastră unică atât în trecutul geologic, cât și în condițiile actuale, permițând oamenilor de știință și managerilor de parcuri să poată vedea și spune povestea completă a mediilor interconectate”, a spus dr. Beaman. “Această viziune este de neprețuit pentru știință, management și educație.”

Misiunea a folosit un robot subacvatic acționat de la distanță pentru a vizualiza înregistrările de înaltă rezoluție ale fundului oceanului, la o adâncime de aproximativ 1.820 de metri, examinând batimetria, viața sălbatică și ecosistemele.

Rezultatele sunt cu adevărat cuprinzătoare

În timpul expediției, cercetătorii au prelevat cele mai adânci probe colectate vreodată de corali moi și corali scleractinieni din Marea Coralilor. Au colectat, de asemenea, primul eșantion de roci antice din stratul de sub Marea Barieră de Corali, estimat a avea o vechime între 40 și 50 de milioane de ani.

Oamenii de știință au făcut prima observare înregistrată în Australia a unor pești extrem de rari, Rhinopias agroliba, un prădător colorat și bine camuflat din familia scorpionfish. Croaziera a inclus, de asemenea, cel mai cuprinzător sondaj asupra meduzelor de apă mediană din Pacificul de Sud.

Rhinopias agroliba

În plus față de scufundările subacvatice, a fost efectuată o cartografiere de înaltă rezoluție a fundului mării, care a acoperit 38.395 kilometri pătrați. Hărțile includ atolii de corali de pe Platoul Queensland din Parcul Maritim al Mării Coralilor și o secțiune de 80 de kilometri de canioane din nordul Marii Bariere de Corali.

“Aceste hărți, eșantioane și imagini sunt fascinante și oferă o nouă înțelegere a diversității geologice și a bogăției biologice a unei regiuni care este deja recunoscută în lume pentru frumusețea sa naturală”, a declarat dr. Jyotika Virmani, director executiv al Schmidt Ocean Institute.

“Datele vor ajuta administratorii parcurilor marine să protejeze aceste ecosisteme atât de vitale pentru biodiversitatea noastră globală și pentru sănătatea umană.”

Totul a fost transmis live

Cercetătorii au fost nerăbdători să-și împărtășească entuziasmul și cunoștințele exact în timpul expediției. Prin fluxurile live, oamenii de știință au putut interacționa direct cu publicul prin chat și comentarii.

Pe canalul de YouTube al Schmidt Ocean au fost transmise în direct toate cele 18 scufundări robotice și toate cele 112 ore de videoclipuri subacvatice de înaltă rezoluție înregistrate în decurs de o lună.

Schmidt Ocean Institute a fost înființat în 2009 de Eric și Wendy Schmidt pentru a avansa cercetarea oceanografică prin dezvoltarea de tehnologii inovatoare, partajarea deschisă a informațiilor și comunicarea largă despre sănătatea oceanelor.