Atenție, șoferi! Ce se va întâmpla când ești oprit de polițist în trafic: Legea nu lasă loc de tocmeală

Atenție, șoferi! Ce se va întâmpla când ești oprit de polițist în trafic: Legea nu lasă loc de tocmeală

Poliția Rutieră se pregătește de o nouă lege. Una care schimbă raporturile dintre polițiști și șoferii opriți în trafic.

În următoarea perioadă, Poliția Rutieră se pregătește să treacă la un sistem avansat de oprire a șoferilor în trafic. Practic, se schimbă legea tocmai pentru a nu mai lăsa loc de abuzuri sau alte asemenea neînțelegeri.

Poliția România va intra în posesia a 9.000 de camere video. Iată cum vor fi folosite acestea.

Ce se va întâmpla când ești oprit în trafic

Dacă ai ghinionul să fii oprit în trafic de un polițișt în perioada următoarea pentru o abatare, atunci trebuie să știi că discuția va fi înregistrată audio-video. Polițiștii vor primi 9.000 de camere pentru a implementa acest sistem. Dacă e cazul, imaginile pot fi folosite ca probe în instanță.

Practic, schimbarea legii e atât în favoarea polițistului, cât și a șoferului. Nu mai lasă loc de abuzuri, susțin sindicatele. Sistemul body-cam va fi prezent pe uniforma fiecărui polițist, în așa fel încât imaginile care vor fi stocate pe acest dispozitiv vor putea fi folosite ca probe.

Poliția a derulat un program-pilot cu acest sistem, fiind instalate primele 300 de astfel de camere.  A avut succes, așa că Ministerul de Interne a investit 5,8 milioane de lei în 9.000 de mini-camere.

„Aceste imagini sunt probe și reprezintă probe atât în ceea ce privește constatarea contravențiilor, cât și în cauzele penale”, spune Cosmin Andreica, reprezentant al sindicatului polițistilor.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, insista că măsura este una extrem de bună.

”Vom cumpăra camere video pentru fiecare poliţist de la Rutieră care va eradica fenomenul corupţiei la Poliţia Rutieră, va responsabiliza poliţistul în dialog cu şoferul şi, în aceaşi timp, şoferul în dialog cu poliţistul, fiind proba camerei”, declară Marcel Vela, ministrul demis al Internelor.

Măsura e inspirată din sistemul american, acolo unde polițiștii poartă deja astfel de camere de înregistrare audio-video.