13 iul. 2020 | 16:52

Atenție, români! Toți cei care au card bancar trebuie să știe urgent asta. Se întâmplă și în România

BANI
Atenție, români! Toți cei care au card bancar trebuie să știe urgent asta. Se întâmplă și în România

2020 a fost, cu siguranță, un an atipic. Acum vedem și ce înseamnă asta pentru sistemul bancar, dar și pentru piețele mari, în general. O analiză Banca Transilvania ar trebui să ofere și un scenariu post-pandemie.

Conform analizei Banca Transilvania, vârful crizei sanitare a fost deja atins în UE. Asta se vede deja într-o serie de țări care au relaxat restricţiile gradual încă din aprilie. Totodată, trebuie reținut că economiile UE şi cea României au atins minimul în aprilie şi în trimestrul al doilea al lui 2020, per ansamblu.

Datele au fost prezentate de Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania. Conform acestuia, vârful căderii economice a fost atins în aprilie şi că România şi lumea se îndreaptă spre un scenariu al revenirii în V.

Ce poate să facă România acum, ca să se pregătească de revenire

Analiza arată că digitalizarea economiei (inclusiv în sfera sectorului public), orientarea cererii spre bunuri şi servicii realizate în România, dezvoltarea de centre regionale pentru diverse ramuri din industrie şi servicii sunt câteva dintre aceste oportunităţi, conform ZF. Economia ar putea creşte cu un ritm mediu anual de peste 2,5%, în peri­oada 2020-2022.

Această evoluţie e susţinută de mixul relaxat (fără precedent) de politici economice (la nivel mondial, în sfera europeană şi pe plan intern) inclusiv nivelul redus şi accesibil al costurilor reale de finanţare, arată economistul. Pe baza acestui scenariu, dinamica cererii interne se va normaliza (ritmuri medii anuale în jurul nivelului de 3% pentru investiţiile productive şi consumul privat, în intervalul 2020-2022).

Potrivit aceleiași analize, pentru rata medie anuală a şomajului banca previzionează un nivel mediu anual de 5,4%, în perioada 2020-2022.

Dincolo de lunile dificile, în care a fost starea de urgență, în sistemul bancar există optimism. Criza prin care trecem oferă României bune oportunităţi de schimbare a registrului în logica căruia a funcţionat în ultimele decenii. Rămâne de văzut dacă vor fi și aplicate.