Atenție la plățile cu cardul, online! Ești în pericol să rămâi fără bani
Creșterea acerbă a infracțiunilor online poate fi observată din ce în ce mai des în jurul nostru, iar cele mai frecvent vizate sunt plăți pentru cumpărăturile online. Măsurile de precauție împotriva unor astfel de pericole sunt complet necesare pentru a rămâne cu banii în cont.
La nivel național, sunt semnalate tot mai multe situații în care persoane fizice sau juridice au fost victime ale unor fraude online, fiind atrase să efectueze plăți către actori rău intenționați.
Inspectoratul județean de Poliție Sălaj trage un semnal de alarmă și aduce în atenția cetățenilor câteva aspecte referitoare la necesitatea de a fi vigilenți și precauți, atunci când efectuăm plăți sau transferuri prin intermediul internetului.
Aceste elemente ar trebui să atragă suspiciune
Poliția recomandă cetățenilor să evite efectuarea de transferuri bancare către parteneri străini de afaceri, fără a verifica telefonic veridicitatea schimbării unor practici comerciale stabilite anterior.
Fiți precauți atunci când vi se solicită prin e-mail schimbarea adresei de corespondență electronică, a conturilor bancare ori a valutelor în care se fac plățile sau observați că s-a schimbat țara în care sunt deschise conturile în care trebuie să faceți plățile.
Acest tip de infracțiune se numește “BEC Fraud” – Business E-mail Compromise Fraud și presupune accesarea de către infractori în mod neautorizat a conturilor de e-mail ale unor societăţi comerciale din străinătate.
De asemenea, permite monitorizarea corespondenţei purtate de către angajaţii respectivei societăţi şi simularea corespondenţei reale pe care aceștia o poartă cu societatea parteneră de afaceri, prin intermediul unei adrese de e-mail asemănătoare sau identice.
De regulă, această activitate are ca finalitate deturnarea transferului de bani către un cont bancar diferit faţă de cel al beneficiarului legitim, contul bancar fiind controlat de alţi membri ai grupării infracţionale.
Evitați utilizarea conturilor de e-mail web-based (yahoo, microsoft, gmail etc) pentru activitatea societății comerciale.
Este recomandată utilizarea unor conturi de e-mail dintr-un domeniu propriu.
Stabiliți o comunicare alternativă, cum ar fi cea telefonică, cu furnizorul sau clientul străin pentru a valida orice schimbare a practicii comerciale statuate, pentru a elimina posibilitatea hackerului de a intercepta o eventuală comunicație.