Astronomii au descoperit cea mai mică planetă interstelară din Calea Lactee

Astronomii au descoperit cea mai mică planetă interstelară din Calea Lactee

Astronomii au detectat cea mai mică planetă interstelară din galaxia noastră Calea Lactee, cu dimensiuni între cele ale Pământului și ale planetei Marte.

Planetele interstelare sunt planete care plutesc libere în galaxii, adică nu orbitează stele. Planeta, numită OGLE-2016-BLG-1928, a fost observată de astronomi cu ajutorul telescopului Varșovia de la Observatorul Las Campanas din Chile.

Aceste planete interstelare ar putea depăși numărul stelelor din galaxia noastră, potrivit cercetărilor recente, însă sunt greu de observat.

Cum pot fi descoperite planetele interstelare?

Având în vedere faptul că planetele interstelare nu emit lumină ca stelele, sau chiar suficientă căldură pentru a fi vizibile în lumina infraroșie, aceste lumi parțial invizibile pentru noi, pot fi văzute prin evenimente de microlensare.

Microlensarea are loc atunci când prezența a ceva masiv poate deforma spațiul-timp, cum ar fi găurile negre. Acest fenomen poate apărea și în jurul planetelor.

De exemplu, dacă o planetă interstelară se aliniază cu o stea îndepărtată, lumina stelei se va îndoi în esență în jurul planetei, rezultând un efect de mărire. Cercetătorii pot folosi schimbările de lumină din jurul planetei pentru a măsura masa planetei.

“Dacă un obiect masiv (o stea sau o planetă) trece între un observator bazat pe Pământ și o stea sursă îndepărtată, gravitația sa poate devia și focaliza lumina de la sursă. Observatorul va măsura o lumină scurtă a stelei sursă”, a spus Przemek Mroz, autor principal și cercetător postdoctoral la Institutul de Tehnologie din California.

“Șansele de a observa microlensarea sunt extrem de mici, deoarece trei obiecte – sursă, lentilă și observator – trebuie să fie aproape perfect aliniate. Dacă am observa o singură stea sursă, ar trebui să așteptăm aproape un milion de ani pentru a vedea sursa microlensată”.

Durata evenimentului de microlensare îi ajută pe cercetători să determine masa obiectului. Cu cât evenimentul este mai scurt, cu atât obiectul este mai mic. De obicei, planetele au evenimente de microlensare care durează câteva ore. Dar microlensarea pentru această nouă planetă a durat doar 42 de minute – cel mai scurt eveniment confirmat până acum.

“Când am văzut acest eveniment pentru prima dată, era clar că acesta trebuie să fi fost cauzat de un obiect extrem de mic”, a declarat Radoslaw Poleski, astronom la Observatorul Astronomic al Universității din Varșovia, într-un comunicat.

Înțelegerea planetelor interstelare

Nașterea planetei în sine este un proces violent, neregulat. Gazul și praful din discurile din jurul stelelor tinere se adună și cresc treptat ca dimensiune pentru a forma planete.

Dar coliziunile dintre obiecte la scări mai mari, sau chiar apropierea prea mare de o altă planetă pe orbita în jurul stelei sau chiar steaua în sine, pot da afară planeta din sistemul său. Și apoi planeta este singuratică – a devenit interstelară.

De asemenea, este posibil ca planetele interstelare să se formeze singure în nori izolați de gaz și praf.

Telescopul spațial Roman Nancy Grace, viitorul observator al NASA așteptat să fie lansat undeva la mijlocul acestei decade, ar putea dezvălui și mai multe planete interstelare.

Înțelegerea acestor planete ar putea aduce mai multă lumină asupra formării, evoluției și perturbării sistemelor planetare.

Oamenii de știință au găsit doar câteva planete interstelare până acum. Dar capacitățile Telescopului Spațial Roman îi vor permite să găsească și să caracterizeze aceste planete nomade în roaming.

Telescopul Roman îi va ajuta pe cercetători să determine modul în care se formează aceste planete, oferind informații despre numărul și dimensiunea lor.

Cercetări recente folosind estimări de la telescoapele de la sol au sugerat că Telescopul Roman ar putea găsi sute de astfel de planete, ajutând oamenii de știință să înțeleagă cât de comune sunt acestea în Calea Lactee.

Etichete: