Cea mai ciudată metodă prin care ar urma să ne protejăm de un viitor asteroid

Cea mai ciudată metodă prin care ar urma să ne protejăm de un viitor asteroid

Oamenii de știință încearcă în permanență să găsească modalități prin care să evite un posibil impact al unui asteroid cu planeta Pământ.

Un nou studiu sugerează că una dintre cele mai eficiente modalități de evitare a unui posibil impact este conectarea asteroidului cu un altul. Studiul publicat de cercetătorii din cadrul University of Central Florida  sugerează că legarea unui asteroid care se îndreaptă către Pământ de un alt asteroid ar schimba centrul de greutate, ceea ce l-ar face să-și modifice traiectoria, îndepărtându-se de planeta noastră.

Asteroidul cunoscut sub numele de Bennu este potențial periculos în viitor, cu un diametru de aproximativ 490 de metri. Orbitează Soarele la aproximativ 10 milioane de kilometri distanță de Pământ, dar are o șansă de una la 2.700 să ajungă să lovească Pământul, undeva între 2175 și 2199.

Oamenii de știință l-au folosit pe acesta drept punct de referință. L-au ales Bennu trece aproape de Pământ la fiecare șase ani și are una dintre cele mai mari șanse de impact. Astfel, cercetătorii au realizat simulări pe computer, folosind asteroidul Bennu ca obiect de testare.

Metoda prin care ne-am putea proteja de un viitor impact cu un asteroid

„Simulările au arătat că metoda este dinamic posibilă pentru atenuarea impactului asteroidului”, precizează documentul. „Tehnica studiată oferă flexibilitatea de a ajusta cantitatea de deviere, modificânddiferiți parametrii pentru sistem, având în vedere timpul de avertizare disponibil”, arată studiul.

Mai concret, cercetarea sugerează că conectarea a doi asteroizi, cu același fel de legătură folosită pentru a lega sateliții între ei, ar schimba centrul de greutate al duo-ului suficient pentru a-și modifica în siguranță cursul. Această metodă de apărare nu are ca rezultat nici fragmentarea asteroizilor. Acesta este un risc potențial pe care îl au alte mijloace de apărare de impactul cu un asteroid.

În acest scenariu, asteroidul ar trebui să fie detectat cu mult timp în avans pentru a putea face acest lucru, deoarece simulările sugerează că ar fi nevoie de decenii întregi pentru a putea schimba traiectoria asteroidului Bennu.

Citește și:
Sursa: Independent
Etichete: