23 mart. 2020 | 16:43

Arma cibernetică la care lucreză Rusia te-ar putea lăsa fără internet

ACTUALITATE
Arma cibernetică la care lucreză Rusia te-ar putea lăsa fără internet

Un grup de hackeri a descoperit planurile Rusiei legate de arma cibernetică, prin intermediul cărora ar putea lăsa chiar și țări întregi fără internet.

Gruparea de hackeri Digital Revolution a reușit să obțină o serie de documente din care aflăm despre planurile răuvoitoare ale FSB (serviciul național de informații din Rusia). Aceasta pare să lucreze la dezvoltarea unui proiect menit să-i permită să desfășoare atacuri cibernetice cu ajutorul unor dispozitive Internet-of-things (IoT) infectate.

Gruparea a publicat 12 documente tehnice, diagrame și fragmente de cod create în 2017 și 2018 care expun, în esență, arma cibernetică pe care FSB a comandat-o. De fapt, cu ajutorul acesteia serviciul de informații ar putea efectua atacuri cibernetice asupra dispozitivelor IoT.

Hackerii au reușit să obțină ordinul de achiziție de la o divizie din cadrul FSB, prin care comanda dezvoltarea software-ului cu numele Fronton.

Cum funcționează arma cibernetică a Rusiei și cum te-ar putea afecta

Potrivit grupării de hackeri, ar exista trei versiuni ale software-ului: Fronton, Fronton-3D și Fronton-18. Toate acestea pot infecta dispozitivele smart. Acest lucru este posibil prin conectarea acestora la o rețea și apoi atacarea serverelor responsabile pentru stabilitatea serviciilor online și a internetului în sine, în interiorul țărilor.

În esență, documentele prin care Rusia cerea arma cibernetică descriu pașii de bază pentru construirea unui botnet. Scopul programului nu este de a ataca proprietarii acelor dispozitive, ci de a le „uni” într-un botnet care ar putea fi utilizat mai departe pentru a ataca ținte mult mai mari.

Conform documentelor scurse, un atac asupra a câteva sute de mii de dispozitive inteligente ar fi capabil să scoată din uz rețelele sociale și serviciile de găzduire de fișiere timp de câteva ore. Totuși, lucrurile pot fi și mai grave de atât. „Un atac asupra serverelor DNS naționale ar putea face ca internetul să fie inaccesibil timp de câteva ore, într-o țară mică”, se arată în materiale.