21 sept. 2020 | 11:50

Arată ca un rucsac obișnuit, dar este, de fapt, un laborator care scanează creierul

ACTUALITATE
Arată ca un rucsac obișnuit, dar este, de fapt, un laborator care scanează creierul

Oamenii de știință au dezvoltat un rucsac care urmărește și stimulează activitatea creierului pe măsură ce oamenii își desfășoară activitățile de zi cu zi.

Tehnologia este “o demonstrație a ceea ce este posibil” cu echipamentele portabile pentru neuroștiință, spune Timothy Spellman, neurobiolog la Weill Cornell Medicine. Rucsacul și kitul său vast de instrumente, spune el, ar putea lărgi peisajul pentru cercetarea neurologică pentru a studia creierul în timp ce corpul este în mișcare.

De obicei, pentru a putea scana creierul, este nevoie de mult spațiu și de mulți bani

rucsac-scanare-creier

Scanerele de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (IRMf), care detectează activitatea în diferite regiuni ale creierului, au aproximativ dimensiunea unui camion și pot costa mai mult de 1 milion de dolari.

Iar pacienții trebuie să rămână nemișcați în interiorul aparatului timp de aproximativ 1 oră pentru a asigura o scanare clară și lizibilă.

Stimularea magnetică transcraniană (SMT), nu este nici ea portabilă; pacienții trebuie să stea liniștiți și în poziție verticală într-un laborator timp de aproximativ 30 de minute, în timp ce o bobină furnizează impulsuri magnetice prin scalp pentru a activa electric neuronii.

Căutând o modalitate mai bună, cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), au dezvoltat ceea ce ei numesc platforma mobilă de înregistrare și stimulare profundă a creierului.

Cum funcționează

O baghetă iese dintr-un rucsac de 4 kilograme și ajungei lângă vârful scalpului pacientului. Acolo, bagheta poate comunica cu un implant neuronal care se află adânc în creier.

Între timp, rucsacul este plin de monitoare – o configurație care permite colectarea datelor în timp real de la implant.

În același timp, în funcție de experiment, participantul poate purta echipament suplimentar pentru măsurarea activităților creierului și corpului, inclusiv un capac de electroencefalografie a scalpului cu electrozi care monitorizează activitatea creierului la suprafață, o pereche de ochelari de realitate virtuală care urmăresc mișcarea ochilor și alte dispozitive care urmăresc ritmul cardiac și respirator.

Toate aceste informații pot fi apoi sincronizate cu semnale de la implant.

În testele de laborator, echipa a reușit să demonstreze că rucsacul înregistrează activitate și stimulează diferite regiuni ale creierului fără a cere oamenilor să rămână nemișcați. De asemenea, a fost capabil să colecteze aceleași date ca un aparat RMN și să stimuleze creierul într-un mod similar cu SMT, relatează echipa.

Faptul că nu este legat de un laborator ar putea permite oamenilor de știință să studieze modul în care funcționează creierul în timp ce oamenii sunt în mișcare și interacționează cu alții, mai degrabă decât să stea nemișcați într-un aparat RMN, spun cercetătorii.

Cu toate acestea, există și un minus: doar pacienții care au implanturi neuronale pot folosi dispozitivul. Aproximativ 150.000 de oameni din întreaga lume au astfel de implanturi, pe care medicii le folosesc pentru a trata și monitoriza o gamă largă de afecțiuni, inclusiv Parkinson, epilepsia și tulburarea obsesiv-compulsivă.

Echipa a lansat public software-ul rucsacului și planurile pentru ca toți oamenii de știință să le poată utiliza, spune autorul studiului, Uros Topalovic, UCLA. Speranța este că alți cercetători pot folosi tehnologia pentru a studia condițiile neurologice de tot felul, fără constrângerile unui laborator sau a unui pat de spital.