Apple și Google accelerează dezvoltarea sistemului care te avertizează dacă ai contact cu bolnavi de COVID-19

Apple și Google accelerează dezvoltarea sistemului care te avertizează dacă ai contact cu bolnavi de COVID-19

Apple și Google au anunțat cea mai recentă formă a sistemului lor de urmărire a coronavirusului care, pentru utilizatorii iOS, nu necesită descărcarea unei aplicații. Companiile îl numesc Exposure Notifications Express.

Așa cum era de așteptat, sistemul utilizează identificatori Bluetooth aleatori (o abordare care protejează mai mult confidențialitatea decât datele GPS), pentru a avertiza oamenii dacă au stat în preajma cuiva cu COVID-19 pentru o perioadă semnificativă de timp.

Important este că pe dispozitivele Apple autoritățile de stat din domeniul sănătății publice care au optat pentru program – oferind criteriile lor pentru ceea ce contează ca o expunere la COVID-19 și îndrumări pentru ceea ce ar trebui să facă rezidenții dacă sunt expuși – vor avea personalizările integrate în iOS.

Pentru locuitorii din aceste state, o alertă va cere utilizatorilor iOS să opteze pentru sistem, dacă doresc.

Și utilizatorii de Android vor fi alertați

Utilizatorii Android vor fi, de asemenea, alertați când notificările de expunere sunt disponibile în țara lor, apoi li se va solicita să descarce o aplicație personalizată dezvoltată de Google. Această funcționalitate va apărea în Android 6.0 și versiuni ulterioare la sfârșitul acestei luni.

Între timp, iOS 13.7 a fost lansat ieri, cu noul sistem de notificare a expunerii. Primele state din sistem vor fi Maryland, Nevada, Virginia și Washington.

Colaborarea fără precedent dintre Apple și Google a fost anunțată pentru prima dată în aprilie. Sistemul interoperabil a fost disponibil pentru ca agențiile de sănătate publică să își dezvolte propriile aplicații. În SUA, Virginia a lansat prima și au urmat încă cinci state.

Cu cât sunt mai mulți oameni care optează, cu atât mai bine pentru sănătatea publică. Într-o declarație a Apple și Google, Christophe Fraser, de la departamentul de sănătate al Universității Oxford, a spus: „Estimăm că o forță de muncă care să urmărească contactul dintre persoanele infectate ar putea reduce infecțiile cu 15% și decesele cu 11%”. Urmărirea contactelor – practica identificării oricui a interacționat cu o persoană infectată – este vitală pentru un răspuns pandemic.

În lupta cu virusul care a dat lumea peste cap, un pilon important a fost identificarea contactelor unui om declarat infectat. Ca să accelereze lucrurile în această zonă, atât Germania, cât și Australia sau Israel au aplicat monitorizarea prin telefoane. Apple și Google va ajuta însă toate țările care vor așa ceva.

În aprilie, Apple și Google au anunțat că pentru sistemele lor de operare construiesc infrastructura prin care contactele unei persoane infectate să poată fi identificate. Sigur, totul ar fi anonimizat, ceea ce s-ar putea să nu convină statelor. Dar mecanismul e destul de simplu – l-am detaliat aici.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: