Aplicația de la Cluj care poate ajuta enorm pacienții. Cioloș: „Dacă puteți da o mână de ajutor, faceți-o”
Două companii din Cluj au lucrat la o aplicație de inteligență artificială care ar putea ajuta enorm pacienții și medicii care lupta cu pandemia. COVID Monitor este un proiect prin care poate fi derulată o pre-testare voluntară a populației pentru simptome de COVID-19, gripă și răceală. Totul e bazat pe inteligență artificială.
Proiectul a primit sprijin de la Departamentul pentru Situații de Urgență și al Ministerului Sănătății. Totodată, Dacia Cioloș, europarlamentar, a cerut pe Facebook ajutor din partea celor care ar putea ajuta în dezvoltarea acestui proiect.
Deocamdată, au fost desemnați parteneri în acest proiect Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș, Spitalele de boli infecțioase Craiova, Timișoara, Cluj, Iași și Constanța.
Ce va putea oferi COVID Monitor
Aplicația COVID Monitor are ca scop, întâi, stocarea datelor din triajul spitalelor de infecțioase și a rezultatelor testelor clinice. Implicit, poate fi utilizată gratuit de orice spital din România. Apoi, poate oferi o estimare statistică unui diagnostic bazat pe simptomele introduse de personalul medical din triaj sau online de utilizatorii de acasă.
Permite, apoi, monitorizarea automată a suspecților de COVID-19, dacă aceștia optează voluntar să-și introducă periodic simptomele în aplicație. Astfel, cazurile ușoare ar fi la domiciliu. Nu în ultimul rând, aplicația poate genera rapoarte utile medicilor și autorităților ca să știe cum se dezvoltă pandemia în România.
Dan Chiuzbăian, project manager la Viki, una dintre companiile implicate în acest proiect, a scris pe Facebook că, în prezent, au nevoie de crearea unui grup de medici care fac deja triaj al suspecților de gripă, răceală sau COVID-19. Aceștia trebuie să fie dispuși să încarce minimum 10-15 diagnostice pe zi per spital ca date pentru antrenarea algoritmului de inteligență artificială.
Totodată, cum medicii sunt vitali în această perioadă, au nevoie de voluntari care să încarce datele. Aceste date sunt cruciale pentru ca sistemul să devină mai bun. Tocmai de aceea cele două companii caută și parteneri alături de care să dezvolte COVID Monitor.
Miza aici e că un algoritm bine „educat” poate să facă diferența în câteva secunde între simptomele de răceală, gripă sau COVID-19. Procesează online zeci de mii de pre-testări (triaj) în fiecare zi, până la sfârșitul pandemiei, fără să obosească, fară să se îmbolnăvească, fără să pună in pericol resursa medicală umană, după cum a spus Chiuzbăian, citat de Euractiv.