Aplicația de care ai nevoie pe telefon în plină pandemie
În 2020, mai mult decât în oricare an, internetul și instrumentele digitale s-au dovedit cruciale. Aici intervine și aplicația dedicată statelor membre UE.
Re-open EU este o aplicație pentru Android și iOS lansată de Comisia Europeană. Inițial a fost un site, cu același nume, iar acum o poți avea direct pe telefon. Ideea, pe scurt, e că poți accesa informații despre starea de sănătate, măsurile de siguranță și condițiile de călătorie în toate statele membre ale UE. Platforma web a fost lansată în vară.
Re-open EU este un ghișeu unic care oferă informații cuprinzătoare și actualizate despre pandemie. Sunt incluse și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Utilizatorii pot obține cele mai recente informații privind măsurile naționale de carantină, cerințele de testare și aplicațiile de depistare a contacților și de avertizare.
La nivelul UE, 19 state au dezvoltat aplicații de depistare a contacților COVID-19. Cea pentru România încă nu-i gata. Dar în cazul Re-open EU, informațiile sunt disponibile în cele 24 de limbi oficiale ale UE și se utilizează date verificate care provin de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și de la statele membre.
A fost, totodată, una dintre măsurile anunțate de Comisie în pachetul său din mai 2020 pentru turism și transport, pentru a-i ajuta pe cetățeni să călătorească în condiții de siguranță, cu respectarea deplină a orientărilor în materie de sănătate.
Aplicația e pe iOS aici, iar pe Android aici.
Cum funcționează aplicațiile de contact tracing?
Cum e puțin probabil ca asta să fie ultima pandemie a omenirii, ideea de-a identifica contacții cuiva prin telefon e extraordinară. Sigur, depinde foarte mult câte date colectează fiecare stat.
Deocamdată, în ceea ce privește telefonul, încă din aprilie Apple și Google au anunțat că pentru sistemele lor de operare construiesc infrastructura prin care contactele unei persoane infectate să poată fi identificate. Sigur, totul e anonimizat, ceea ce s-ar putea să nu convină statelor.
Ce vor să facă atât Google, cât și Apple e creeze o hartă a contactelor unui pacient confirmat ca având COVID-19. Astfel, pe baza acesteia – construită cu datele colectate din telefoane – pot fi atât descoperite cazurile noi, cât poate fi și monitorizată răspândirea. Sistemul e pus la dispoziția țărilor, dacă vor să apeleze la el.