Anunțul neașteptat de la Banca Transilvania. Ce trebuie să știe toți românii că se va întâmpla pe timp de pandemie

Anunțul neașteptat de la Banca Transilvania. Ce trebuie să știe toți românii că se va întâmpla pe timp de pandemie

Banca Transilvania a prezentat recent o analiză cu ce se va întâmpla cu economia din zona euro. Nu e cu totul dramatic ce prezintă BT și sunt câteva semnale pozitive.

Banca Transilvania susține în analiza sa că economia zonei euro va intra într-un nou ciclu pe termen scurt şi va creşte cu ritmuri trimestriale ridicate în a doua jumătate a anului curent. Totodată, încrederea investitorilor din regiune a atins în iunie cel mai ridicat nivel din mai 2015.

Pe 23 iunie, Markit Economics a publicat primele estimări cu privire la evoluţia indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din Zona Euro (principalul partener economic al României) în iunie. Aici vorbim de indicatori ai evoluţiei producţiei, a comenzilor noi, stocurilor, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, cu menţiunea că pragul de 50 de puncte separă creşterea de declin.

Pandemia a dus la o scădere a economiei în 2020

De altfel previzibil, datele arată că economia a scăzut în regiune în ultimele patru luni. Însă ritmul de declin s-a redus în intensitate, pe fondul eliminării graduale a restricţiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare şi mix-ului relaxat de politici economice (fără precedent) în implementare în ultimele luni.

E bine de știut că industria prelucrătoare din Zona Euro a scăzut pentru a 17-a lună consecutiv în iunie. Totuși, ndicatorul PMI a crescut cu un ritm lunar de 7,5 puncte la 46,9 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie (luna de dinainte de declanşarea pandemiei), notează ZF. Comenzile noi au scăzut pentru a 21-a lună consecutiv, numărul de locuri de muncă s-a ajustat cu un ritm puternic, iar preţurile de vânzare s-au diminuat pentru a 12-a lună la rând. Cu toate acestea, producţia s-a redus cu un ritm modest în iunie.

În plus, sectorul serviciilor a scăzut pentru a patra lună la rând în iunie, dar indicatorul PMI s-a ameliorat cu un ritm lunar de 16,8 puncte la 47,3 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie.

Componentele comenzi noi şi producţie au scăzut cu ritmuri în atenuare. Numărul de locuri de muncă s-a diminuat pentru a patra lună consecutiv. Totodată, tarifele serviciilor au scăzut, dar cu dinamici mai lente comparativ cu luna mai. Prin urmare, indicatorul PMI Compozit a crescut cu 15,6 puncte lună/lună la 47,5 puncte în iunie, nivelul maxim din februarie.

Ce urmează acum e reluarea treptată a activităților. Totodată, aceasta e susținută de acumularea de informaţii pozitive din sfera medicală şi măsurile agresive relaxate de politică economică implementate în perioada recentă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: